Število izdanih gradbenih dovoljenj je v juniju upadlo

V prvih šestih mesecih je bilo izdanih skoraj 3000 dovoljenj, kar je 18 odstotkov več kot v istem obdobju lani in tri odstotke manj kot v prvem polletju 2019.
Fotografija: Sektor gradbeništva pestijo težave z rekordnim povišanjem gradbenih stroškov, vse težje je dobiti tudi izvajalce gradbenih del. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Sektor gradbeništva pestijo težave z rekordnim povišanjem gradbenih stroškov, vse težje je dobiti tudi izvajalce gradbenih del. FOTO: Leon Vidic/Delo

Država je v juniju izdala 530 odločb, s katerimi dovoljuje gradnjo. Število gradbenih dovoljenj je na mesečni ravni upadlo za štiri odstotke, v primerjavi z istim obdobjem lani pa je število manjše za 26 odstotkov, kažejo podatki statističnega urada (Surs). Panoga gradbeništva je sicer v maju zaznala drugi zaporedni mesečni padec; vrednost opravljenih gradbenih del v maju je bila za 7,4 odstotka nižja kot v aprilu in za 2,6 odstotka nižja kot maja lani.

image_alt
Umirimo bagre


»Za stanovanjske stavbe je bilo izdanih 16 odstotkov manj dovoljenj, za nestanovanjske stavbe pa za pet odstotkov več. Celotna površina načrtovanih stavb bo merila skoraj 126.000 kvadratnih metrov, kar je za 14 odstotkov manj od površine stavb, predvidenih z gradbenimi dovoljenji iz maja,« ugotavlja Surs, kjer obenem dodajajo, da bo površina načrtovanih stanovanjskih stavb manjša za 30 odstotkov, nestanovanjskih pa večja za deset odstotkov.
 

Sprememba dolgoletnega vzorca


Vzorec izdaje gradbenih dovoljenj po mesecih se je letos spremenil, prvič po letu 2016. Junija je tradicionalno izdanih največ gradbenih dovoljenj v letu, kar je obveljalo tudi v koronskem letu. Razlog za takšen vzorec tiči v želji investitorjev, da potrebna dovoljenja pridobijo pred poletjem, ko je opravljena glavnina gradbenih del. Letos so s pridobitvijo dovoljenj začeli hitreje kot lani, izdanih jih je bilo 18 odstotkov več, a še vedno tri odstotke manj kot v prvem polletju 2019.

Junija je tradicionalno izdanih največ gradbenih dovoljenj v letu, letos zaznavajo upad. FOTO: Roman Šipić/Delo
Junija je tradicionalno izdanih največ gradbenih dovoljenj v letu, letos zaznavajo upad. FOTO: Roman Šipić/Delo


Junija izdana gradbena dovoljenja za stavbe predvidevajo gradnjo 271 stanovanj, kar je 34 odstotkov manj, kot jih je bilo načrtovanih z majskimi gradbenimi dovoljenji. Po podatkih statističnega urada je z junijskimi dovoljenji v sklopu enostanovanjskih stavb načrtovanih 28 stanovanj oziroma 13 odstotkov manj kot maja. V večstanovanjskih stavbah je načrtovanih 110 stanovanj manj.
 

Največ novih stanovanj v Savinjski regiji


Statistični urad v pregledu gradbenih dovoljenj, izdanih v juniju, še ugotavlja, da je največ stanovanj načrtovanih v savinjski statistični regiji, kjer bo zgrajenih 89 stanovanj oziroma 33 odstotkov vseh novih stanovanj. Sledi osrednjeslovenska statistična regija, kjer se bo gradilo 59 novih stanovanj oziroma 22 odstotkov vseh novih stanovanj, 34 oziroma 13 odstotkov vseh novih stanovanj bo zgrajenih v jugovzhodni Sloveniji.

Najmanj novih stanovanj investitorji načrtujejo v primorsko-notranjski in zasavski statistični regiji, v vsaki regiji načrtujejo le dve novi stanovanji.

Preberite še:

Komentarji: