Študenti in Adria povečali število brezposelnih

Na voljo so strokovno manj zahtevna dela.
Fotografija: FOTO: Aleš Černivec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Aleš Černivec/Delo

Oktobra se je število brezposelnih povečalo za 3,7 odstotka. Rast je posledica sezonskih nihanj zaradi izteka študentskih statusov in posledičnega povečanja iskalcev prve zaposlitve. Poleg tega je tokratni skok tudi posledica stečaja Adrie Airways.

Konec oktobra je bilo v Sloveniji 72.416 registriranih brezposelnih. To je sicer še vedno pet odstotkov manj kot oktobra lani. Vendar pa je medletni upad najmanjši od januarja 2016. Brezposelnost na medletni ravni sicer upada že vse od sredine leta 2014.

Brezposelnost je po podatkih zavoda za zaposlovanje medletno upadla v vseh regijah v Sloveniji, vendar pa je v Kranju medletni upad le pol odstotka. Razlog je predvsem v stečaju Adrie Airways.

Močno upada število prostih delovnih mest. Delodajalci so oktobra zavodu za zaposlovanje sporočili 17 odstotkov manj prostih delovnih mest kot oktobra lani in 14 odstotkov manj delovnih mest kot septembra. Največ prostih delovnih mest je za čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike ter voznike težkih tovornjakov.

Komentarji: