BDP v drugem četrtletju za 13 odstotkov manjši kot lani

V prvi polovici leta je bil BDP za 7,9 odstotka nižji kot v prvih šestih mesecih lani.
Fotografija: Po nekaterih ocenah je slovensko gospodarstvo v drugem četrtletju že prešlo dno krize. Foto Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Po nekaterih ocenah je slovensko gospodarstvo v drugem četrtletju že prešlo dno krize. Foto Jure Eržen/delo

Ljubljana - V drugem četrtletju letos je v primerjavi z enakim obdobjem lani slovenski BDP upadel za 13 odstotkov, v prvi polovici leta pa je bil upad BDP 7,9-odstoten, so izračunali na statističnem uradu (Surs).

Zmanjšanje BDP v drugem četrtletju 2020 je bilo posledica zmanjšanja večine komponent BDP, v največji meri pa zmanjšanja domačega trošenja, v okviru tega pa zmanjšanja zasebne potrošnje.


Velik upad zunanjega povpraševanja


Celoten izvoz je bil v drugem četrtletju leta 2020 za 24,5 odstotka manjši od izvoza v  istem četrtletju 2019, od tega izvoz blaga za 21,9, izvoz storitev pa kar za 35 odstotkov. Za četrtino se je zmanjšal tudi uvoz, pri čemer se je uvoz blaga zmanjšal za 24,4, uvoz storitev pa za 28,2 odstotka. Med storitvami se je – tako pri izvozu kot pri uvozu – najbolj zmanjšal obseg potovanj.

BDP je bil sicer v prvem četrtletju 2020 za 2,3 odstotka nižji kot v istem četrtletju lani, po desezoniranih podatkih je bil v istem obdobju nižji za 3,4 odstotka, v primerjavi s zadnjim četrtletjem 2019 pa je bil nižji za 4,5 odstotka.


Preberite še:

Komentarji: