Surs danes razkriva številke o rasti BDP, izvoza, investicij, zaposlenosti...

Podatek o gospodarski rasti v drugem četrtletju bo Umarju služil za pripravo jesenske napovedi, pokazal pa bo tudi, kako je na Slovenijo vplivalo gospodarsko ohlajanje v Nemčiji in drugje.
Fotografija: Slovenija za zdaj raste hitreje od evropskega povprečja, podrobnejše številke pa bo danes predstavil Surs. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Slovenija za zdaj raste hitreje od evropskega povprečja, podrobnejše številke pa bo danes predstavil Surs. Foto Jure Eržen

Ljubljana – Statistični urad (Surs) bo danes predstavil podatek o slovenski gospodarski rasti v drugem četrtletju, razkrite pa bodo tudi najnovejše številke o gibanju izvoza, uvoza, zasebne potrošnje in investicij pri nas.

Podatek o rasti BDP v obdobju med aprilom in junijem bo sicer Umarju služil za bližnjo pripravo jesenske gospodarske napovedi, pokazal pa bo tudi, kako je na Slovenijo vplivalo letošnje gospodarsko ohlajanje v nekaterih glavnih trgovinskih partnericah. Spomnimo, v Nemčiji se je v drugem četrtletju BDP celo skrčil, v Italiji pa je bila rast ničelna; obe državi sta zdaj na pragu recesije.   

Slovenija je ena od redkih evrskih držav, ki še ni pripravila izračunov za drugo četrtletje. Za letošnje prvo četrtletje so sicer v Sursu izračunali 3,2-odstotno medletno rast BDP, v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani pa je bil BDP tedaj višji za 0,8 odstotka.

Na drugi strani je Umar v pomladanski napovedi za letos napovedal 3,4-, za prihodnje leto pa 3,1-odstotno gospodarsko rast in na teh številkah je zdaj določena tudi zgornja meja za proračunsko porabo v 2020.


Ivanc: Rast bo po pričakovanjih ostala krepka


Glavni ekonomist pri GZS Bojan Ivanc pričakuje, da Umar tudi po objavi Sursovih podatkov ne bo bistveno popravil svoje letošnje napovedi gospodarske rasti in da jo bo znižal največ do približno treh odstotkov. »V primeru potrebe po večjem popravku bi izdali tudi vmesno napoved. Verjetno bo napoved rasti za leto 2020 nekoliko znižana, vendar prav tako za največ 0,2 do 0,3 odstotne točke. Rast v Sloveniji bo tako po pričakovanjih ostala krepka, nenazadnje zaradi močne rasti domačega povpraševanja.«


 

Komentarji: