Ta hip Madžari pri investiranju niso predvideni

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je koalicijskim partnerjem predstavila investicijski dokument za drugi tir.
Fotografija: Alenka Bratušek pravi, da je bila koalicija s predstavitvijo zadovoljna. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Alenka Bratušek pravi, da je bila koalicija s predstavitvijo zadovoljna. FOTO: Jure Eržen/Delo

Alenka Bratušek je koaliciji predstavila investicijski dokument za drugi tir. Potem ko ga bo obravnavala vlada, ga bodo predstavili tudi javno.



Kot je pred novinarji pojasnila Bratuškova, analize na 300 straneh kažejo, da je dokument ekonomsko upravičen. Dodala je, da je bila koalicija s predstavitvijo zadovoljna in da ni zadržkov, da jih ne bi sprejeli, nato se lahko začnejo pripravljalna dela.

Kot smo pisali že včeraj, se bodo ta – če bo investicijski program res potrjen še januarja – začela v februarju 2019. Do konca januarja naj bi arheologi zaključili izkopavanja na prvih dveh izkopnih poljih na trasi drugega tira pri Dekanih, februarja bodo sledile raziskave še na treh preostalih lokacijah pri Dekanih in spomladi še na dveh na območju Ospa. Če izvajalci ne bi začeli graditi do konca marca letos, bi morali investitorji zaprositi za podaljšanje gradbenega dovoljenja, ki je bilo izdano 31. marca 2016. Evropski denar za pripravljalna dela pa morajo počrpati najkasneje do konca leta 2021.

Ministrica za infrastrukturo je na današnji novinarski konferenci še povedala, da je ta hip predvideno, da kapital za projekt zagotovi Republika Slovenija, Madžari pa niso predvideni, a končno besedo da ima vlada. »Dilem je iz sestanka v sestanek manj, skrivanja številk po potrditvi na vladi ne bo,« pravi Bratuškova in dodaja, da bo EIB najbrž sodeloval pri financiranju. Pogajanja o sodelovanju EIB in drugih bank pri financiranju projekta se bodo po naših informacijah začela v kratkem. 

Preberite še:

Komentarji: