Telekom Slovenije začenja s prodajo kosovskega Ipka

Ipko je zadnja velika tuja naložba Telekoma. Podjetje je sicer odvisno od finančne podpore matične družbe.
Fotografija: Kosovsko družbo prodajajo skladno s strategijo za obdobje 2019-2023, ki predvideva tudi možnost nadaljnje konsolidacije prek širitve ali dezinvestiranja na trgih, kjer Skupina Telekom Slovenije deluje. Foto Roman Šipić
Odpri galerijo
Kosovsko družbo prodajajo skladno s strategijo za obdobje 2019-2023, ki predvideva tudi možnost nadaljnje konsolidacije prek širitve ali dezinvestiranja na trgih, kjer Skupina Telekom Slovenije deluje. Foto Roman Šipić

Telekom Slovenije pričenja z aktivnostmi prodaje 100-odstotnega deleža v kosovski družbi IPKO Telecommunications LLC, so iz Telekoma sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Kosovsko družbo prodajajo skladno s strategijo za obdobje 2019-2023, ki predvideva tudi možnost nadaljnje konsolidacije prek širitve ali dezinvestiranja na trgih, kjer Skupina Telekom Slovenije deluje.

Ipko je za Valo drugi največji operater na Kosovu ima okoli 38 odstotni tržni delež v segmentu mobilne telefonije in okoli 44 odstotni delež v segmentu širokopasovnega fiksnega dostopa. Lani je družba ustvarila 71,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je približno toliko kot predlani. Kljub pomembnemu tržnemu deležu tej družbi na Kosovu ni nikoli uspelo zastaviti stabilnega dobičkonosnega poslovanja. Lanska izguba je znašala pol milijona evrov, predlani je dosegla 2,6 milijona evrov. V zadnjih petih letih je družba akumilirala 12 milijonov evrov izgube.

Telekom je Ipko prevzel leta 2006, ko je bil še zgolj ponudnik internetnih storitev. Kupil je 75-odstotni delež za katerega je, sodeč po letnem poročilu plačal okoli 19,5 milijona evrov. Za preostalih 25 odstotkov je Telekom sklenil nakupno opcijo.  Leta 2007 je začel graditi mrežo mobilne telefonije in zelo hitro dosegel 50-odstotni tržni delež na Kosovu. Velike investicije so zahtevale pogoste dokapitalizacije, prva se je zgodila že leta 2008, je razvidno iz letnih poročil Telekoma Slovenije. Družba je sicer šele oktobra lani pristala v stoodstotni lasti Telekoma Slovenije z nakupom zadnjega 6,9 odstotnega deleža. Poleg tega je moral Telekom družbo lani tudi dokapitalizirati za 15 milijonov evrov. Koliko je Telekom vložil v Ipko od njegove ustanovitve iz letnih poročil ni mogoče razbrati.

Po lanski dokapitalizaciji pa Telekom Ipko vrednoti na okoli 20 milijonov evrov.
 

Ipko je zadnja velika tuja naložba Telekoma


Telekom je včasih imel ambicijo postati regijski igralec, vendar se iz tujine umikajo. Leta 2014 je prodal polovični delež, ki ga je imel v dobičkonosnem Gibtelecomu v Gibraltarju, leto za tem je izstopil iz Makedonije s prodajo drugega največjega operaterja One Avstrijcem. Lani je prodal 100-odstotni delež v družbi Blicnet Banja Luka, iz Bosne in Hercegovine. Kupec je hčerinska družba Telekoma Srbije Mtel. Spomnimo; končno forenzično poročilo spornih poslov Telekoma je pokazalo, da je bil Telekom potencialno oškodovan v poslih, povezanih s prodajo Blicneta.

Komentarji: