Trgovina na drobno decembra rahlo navzgor, letno navzdol

Surs: Realni prihodek od prodaje bil v decembru za 0,1 odstotka višji kot v novembru. To je bila prva rast mesečnih prihodkov po štirih mesecih padanja.
Fotografija: Decembra se je prodaja na drobno na mesečni ravni povečala, a zaradi ukrepov manj kot v prejšnjih letih. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Decembra se je prodaja na drobno na mesečni ravni povečala, a zaradi ukrepov manj kot v prejšnjih letih. FOTO: Leon Vidic/Delo

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil v decembru 2020 za 0,1 odstotka višji kot v novembru. To je bila v trgovini na drobno prva rast mesečnih prihodkov glede na prejšnji mesec po štirih zaporednih mesecih padanja, ugotavlja državni statistični urad (Surs). 

Prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv je bil v decembru za 0,8 odstotka višji kot mesec prej, v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi pa za 0,5 odstotka. Prihodek od prodaje neživil se je na mesečni ravni povečal za 0,2 odstotka, prihodek od prodaje živil pa za 0,3 odstotka.  


Na letni ravni 13-odstotni padec


Na medletni letni ravni, v primerjavi z decembrom 2019, je bil realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno v decembru 2020 sicer nižji za 13,3 odstotka. Padec je bil predvsem posledica znatno nižjega realnega prihodka v trgovini na drobno v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi; ta je bil za kar 23,5 odstotka nižji kot v decembru 2019. Prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv je bil nižji za 8,6 odstotka, prihodek od prodaje neživil pa za 16,1 odstotka. Višji kot decembra 2019 je bil le prihodek od prodaje živil, in sicer za 1,4 odstotka.

Komentarji: