Trgovinska zbornica razočarana nad posegom v poslovanje trgovin

TZS je predstavila svoj pogled na predlog nedeljskega zaprtja prodajaln. Opozarja na prevelike omejitve na njihovo delovanje.
Fotografija: Trgovine zaradi preventivnih ukrepov širjenja okužb ob nedeljah še vedno ostajajo zaprte, prodajalci pa zdaj navajajo svoje argumente proti nadaljnjemu zaprtju. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Trgovine zaradi preventivnih ukrepov širjenja okužb ob nedeljah še vedno ostajajo zaprte, prodajalci pa zdaj navajajo svoje argumente proti nadaljnjemu zaprtju. FOTO: Leon Vidic/Delo

Slovenske prodajalne so bile med epidemijo deležne ukrepov, ki so vplivali na obratovalni čas, prav tako so bile zaprte ob nedeljah. To velja še danes, večina poslancev pa je že podprla predlog Levice glede zaprtja prodajaln v prihodnje.

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je danes izrazila svoje poglede na aktualno vprašanje zaprtja prodajaln ob nedeljah, predvsem so predstavili argumente proti tovrstnemu omejevanju poslovanja. Konference se je udeležila predstavnica zbornice Mariča Lah in predstavniki trgovin iz različnih področij prodaje.
 

V Sloveniji že zdaj precejšnje omejitve trgovin


Mariča Lah si želi večjega dialoga s sindikati in skupno iskanje rešitev v izogib poslovnih izpadov. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Mariča Lah si želi večjega dialoga s sindikati in skupno iskanje rešitev v izogib poslovnih izpadov. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Slovenija spada v skupino petih držav Evrope, ki imajo omejitve obratovanja prodajaln ob praznikih in nedeljah, poudarja mag. Mariča Lah iz Trgovinske zbornice Slovenije; po podatkih zbornice imajo omejitve še v Avstriji, Nemčiji, Belgiji in Grčiji. Lahova pri tem izpostavlja tudi ugodno vsebino kolektivnih pogodb za delavce, ki večinoma menda nimajo zadržkov z delom ob nedeljah. Kot glavne prednosti pogodb navaja omejitev delovnih nedelj na prodajalca, dodatek za delo ob nedeljah ter prepoved dela ob nedeljah in praznikih za matere in starše s hudo bolnimi otroki.

V ospredju so bili tudi prihodki trgovcev, ki bi se po oceni trgovinske zbornice zaradi odprave delovnih nedelj znižali za deset odstotkov. Težavo naj bi predstavljal tudi posledičen presežek delovne sile, ki bi lahko bil še posebej težaven pri trgovini na drobno. Kljub temu pa sindikati glede tega opozarjajo na delavsko podhranjenost trgovin, zaprtje ob nedeljah pa bi trenutne kadre zato zgolj primerno razporedilo.
 

Prilagoditev kupcev na zaprtje ob nedeljah


Poslovanje ob nedeljah je ključno za trgovce, ki se nahajajo na turističnih lokacijah, ki se jih obiskuje predvsem ob koncih tedna, pravijo na TZS. Nedelje in prazniki so pomembni dnevi tudi za mikro in male trgovce, ki naj bi predvsem ob koncih tedna ustvarili precejšen delež prometa.

Predstavnik družinskega mikropodjetja Marijan Volavšek iz VBN Korenček pravi, da jih je nedeljsko zaprtje prodajalne zaradi epidemije močno prizadelo, in izrazil razočaranje, da omejitve glede nedeljskih prodajaln še vedno veljajo. Prepričan je, da je poseg politike v delovanje prodajaln zelo velik, dodaja pa še, da si zaposleni v njegovem podjetju dejansko želijo delati ob nedeljah.



Na vprašanje, ali so se kupci med epidemijo že navadili na zaprtje trgovin ob nedeljah, Samo Kupljen iz Bauhausa poudarja, da če so trgovine odprte, jih ljudje obiščejo, ker preprosto potrebujejo njihove storitve. Marsikdo med koncem tedna opravlja domača opravila in se obrne na trgovino, dodaja. Pri tem je situacijo mogoče primerjati z omejitvijo alkoholnih izdelkov po 21. uri, ko so se kupci odzvali s hitrejšimi nakupi, zato bi se verjetno lahko pripravili tudi na nedeljsko zaprtje.
 

Obisk v nedeljah ponekod enak kot med tednom


Helena Draškovič iz Magistrat International je poudarila, da imajo trgovine z oblačili ob nedeljah enak obisk kot vsak drug dan v tednu. To je mogoče delno pripisati obisku tujcev med koncem tedna, v nekaterih primerih pa so ključni prav obiski slovenskih prebivalcev, še dodaja.

Med glavnimi argumenti proti zaprtju se navajata že tako zelo omejitvena zakonodaja in velik poseg politike v poslovanje trgovin. FOTO: Leon Vidic/Delo
Med glavnimi argumenti proti zaprtju se navajata že tako zelo omejitvena zakonodaja in velik poseg politike v poslovanje trgovin. FOTO: Leon Vidic/Delo
Plat prodaje kmečkih izdelkov je predstavil Robert Fakin iz Agrarie Koper. Pravi, da je njihova zadruga podaljšana roka kmeta, nezmožnost prodaje pa tako prizadene prav nje. Opozoril je, da so obmejni trgovci v drugačnem položaju kot trgovine znotraj države, saj se lahko kupci odpravijo po nakupih v druge države – v tem primeru v Italijo, kjer jih bodo trgovine z veseljem sprejele. Že zdaj pa se kaže obseg sive ekonomije, ki bi se z zaprtjem trgovin ob nedeljah, od prodaje jagod do drugega sadja na črno, samo še povečala na vse drugo.

Tako predsednik vlade kot gospodarski minister že ves čas pozivata k socialnemu dialogu in pogovoru med trgovinsko zbornico ter sindikati. Mariča Lah iz trgovinske zbornice v tem duhu poudarja, da si želi dialoga s sindikati, ki so jim že poslali  predlog novega dogovora. S tem se želijo izogniti poslovnim izpadom in težavam, ki so jih navedli na konferenci. Na odgovor sindikatov še čakajo, pravi Lahova.

Preberite še:

Komentarji: