Trump o carinah po srečanju s Xijem, ta krepi odnos s Putinom

Huawei je z rusko telekomunikacijsko družbo MTS podpisal sporazum o razvoju tehnologije 5G v Rusiji.
Fotografija: Donald Trump in Xi Jinping si bosta v roke segla znova konec meseca. Po tem srečanju bo več znanega o nadaljevanju trgovinske vojne. Foto Reuters.
Odpri galerijo
Donald Trump in Xi Jinping si bosta v roke segla znova konec meseca. Po tem srečanju bo več znanega o nadaljevanju trgovinske vojne. Foto Reuters.

Ameriški predsednik Donald Trump se bo o uveljavitvi dodatnih carin, ki bi zajele skoraj celoten kitajski uvoz v ZDA, odločil po srečanju s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom na vrhu G20 konec meseca. Xi Jinping je medtem na obisku pri ruskem kolegu Vladimirju Putinu, v Rusijo se s tehnologijo 5G širi tudi kitajski Huawei.

»Odločil se bom po srečanju G20,« je Trump dejal novinarjem ob obisku Francije, poroča Bloomberg. G20 bo gostila Japonska 28. in 29. junija.

Trump in Xi Jinping sta se lani v Argentini dogovorila o trgovinskem premirju v času nadaljevanja trgovinskih pogajanj. Trump je postavil 1. marec kot rok za dogovor, sicer naj bi carine na 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza zvišal z desetih na 25 odstotkov. To grožnjo je maja uresničil.

Konec maja je nato zagrozil, da bodo carine še okrepili, tako da bodo zajele 325 milijard dolarjev kitajskega blaga, kar predstavlja skoraj celoten kitajski uvoz v ZDA.
 

Xi Jinping in Huawei v Rusiji


Xi Jinping je te dni na obisku pri Vladimirju Putinu. Hkrati je kitajski tehnološki velikan Huawei, proti kateremu Trump vodi ofenzivo, z rusko telekomunikacijsko družbo MTS podpisal sporazum o razvoju tehnologije 5G v Rusiji.

Rusija te dni gosti Sanktpeterburški ekonomski forum. Država, ki je pet let pod udarom mednarodnih sankcij, poskuša tudi z njim okrepiti vezi z mednarodnim gospodarstvom in investitorji.  
 

Tudi o Mercatorju


Dogodka se udeležujeta tudi slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek in državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Srečala se bosta tudi s Hermanom Grefom, predsednikom uprave Sberbank, ki je pomemben upnik Agrokorja oziroma Fortenove. Pogovor bo verjetno tekel tudi o ruski viziji prihodnosti Mercatorja.
 
 

Komentarji: