Turčija in morebitne ameriške sankcije sklestila dobiček skupine UniCredit

Slovenski del skupine sicer v prvih devetih mesecih posloval pozitivno in celo nekaj bolje kot lani.
Fotografija: Sedež skupine UniCredit v Milanu. FOTO Blaz Samec
Odpri galerijo
Sedež skupine UniCredit v Milanu. FOTO Blaz Samec

Ljubljana – Skupina UniCredit je v tretjem četrtletju letos ustvarila 29 milijonov evrov neto dobička, kar je znatno manj kot istem četrtletju lani (2,8 milijarde evrov). Na doseženi rezultat je najbolj vplivala slabitev (v višini 846 milijonov evrov) na račun naložbe v turški banki Yapi Kredi, ki jo je prizadel padec turške valute in rezervacije (v višini dobrih 740 milijonov evrov), na račun morebitnih ameriških sankcij zaradi preteklega poslovanja z Iranom. Operativni dobiček skupine je sicer brez omenjenih izrednih dogodkov porasel za 24 odstotkov, na 1,5 milijarde evrov. Dodatne skrbi sicer zdaj povzroča tudi populistična politika italijanske vlade, ki zvišuje stroške zadolževanja.
V skupini so sicer optimistični glede poslovanja v 2019, ko načrtujejo kar za 4,7 milijarde evrov čistega dobička, je napovedal glavni izvršni direktor Jean Pierre Mustier.
Podjetja UniCredita v Sloveniji (banka, leasing in UCTAM d.o.o.) so sicer letos letos uspešno poslovala in so  v prvih devetih mesecih ustvarila 28 milijonov evrov dobička pred davki, kar je nekaj več kot lani.
 

Komentarji: