UBS prepolovila dobiček, prevzem Credit Suisse naj bi bil končan konec leta

Razlog za prepolovitev dobička so rezervacije v višini 665 milijonov dolarjev zaradi starih sodnih sporov.
Fotografija: V največji švicarski banki so opozorili tudi na negotove makroekonomske razmere v prihodnje.  FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Odpri galerijo
V največji švicarski banki so opozorili tudi na negotove makroekonomske razmere v prihodnje.  FOTO: Denis Balibouse/Reuters

Največja švicarska banka UBS je v prvem četrtletju zabeležila 1,03 milijarde dolarjev (okoli 934 milijonov evrov) čistega dobička, kar je za okoli polovico manj kot v enakem obdobju lani, ko je ta znašal 2,14 milijarde dolarjev. Ob tem so v banki napovedali, da bo prevzem tekmeca Credit Suisse končan v drugem četrtletju.

Skupni četrtletni prihodki banke so znašali 8,74 milijarde dolarjev, kar je v medletni primerjavi za sedem odstotkov manj.

Na prepolovitev dobička je vplivalo povečanje rezervacij v višini 665 milijonov ameriških dolarjev v povezavi s sodnimi spori v ZDA v povezavi s problematičnimi hipotekarnimi krediti iz obdobja pred svetovno finančno krizo leta 2008.

Dobiček na delnico je znašal 0,32 dolarja, potem ko je lani v istem obdobju znašal 0,61 dolarja. Dobiček pred obdavčitvijo se je v primerjavi z lanskim letom zmanjšal za 45 odstotkov na 1,50 milijarde dolarjev.

Ob tem so v največji švicarski banki opozorili tudi na negotove makroekonomske razmere v prihodnje. Čeprav so se pretresi v svetovnem bančništvu zmanjšali, pa zaskrbljenost ostaja.

»Stopnja aktivnosti strank bi lahko v drugem četrtletju 2023 ostala umirjena,« so zapisali v izjavi in dodali, da pričakujejo, da bodo neto prihodki od obresti v trenutnim razmerah ostali na višji ravni v primerjavi z lanskim letom.

»Naša solidna uspešnost in močni prilivi v tem četrtletju dokazujejo, da smo še naprej vir stabilnosti za naše stranke v obdobjih velike negotovosti,« pa je rezultate komentiral novi stari izvršni direktor banke Sergio Ermotti.

V banki so med drugim opozorili tudi na močan priliv strank v času, ko se pripravljajo na prevzem druge največje banke v državi Credit Suisse, kar se bo najverjetneje zgodilo v drugem letošnjem četrtletju.

image_alt
Komintenti pred prevzemom izsušili likvidnost Credit Suisse

Ob tem priznavajo, da gre v primeru prevzema in prestrukturiranja Credit Suisse za obsežen in kompleksen postopek, vendar v isti sapi dodajajo, da ta »kombinacija predstavlja edinstveno priložnost, da vsem deležnikom prinese pomembno dolgoročno vrednost«.

Credit Suisse je v ponedeljek razkrila obupen položaj, v katerem se je znašla ravno v trenutku, ko je padla odločitev za prevzem s strani UBS, njeni poslovni rezultati pa jasno govorijo o izzivih, ki čakajo UBS.

Komitenti švicarske banke Credit Suisse so v prvih treh mesecih letos z bančnih računov dvignili 61,2 milijarde frankov (62,5 milijarde evrov). »Ti odlivi so se sicer nekoliko umirili, a se do 24. aprila 2023 še niso ustavili,« je banka zapisala v poročilu.

Preberite še:

Komentarji: