Ukrajincem zelena luč za nakup Perutnine

AVK ni našel razlogov, da MHP ne dovoli prevzema Perutnine Ptuj.
Fotografija: Foto Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Foto Tadej Regent/Delo

Ukrajinski MHP holding je dobil zeleno luč Agencije za varstvo konkurence (AVK) za prevzem Perutnine Ptuj. To pomeni, da lahko MHP sklene nakup nekaj več kot 90-odstotnega deleža Perutnine od Slovenske industrije jekla (Sij), saj je že dobil tudi soglasja drugih varuhov konkurence.

AVK je na spletni strani objavil, da koncentraciji podjetij MHP in Perutnine ne nasprotuje in da je ta skladna s pravili konkurence. Kot smo poročali, je bilo glede MHP prevzema v preteklih mesecih kar nekaj zadržkov in nasprotovanj.


Kaj bo Kadovim deležem?


Koliko naj bi Ukrajinci odšteli za Perutnino še ni znano, neuradno pa se omenja okoli 250 milijonov evrov. Po nakupu bo moral MHP objaviti tudi prevzemno ponudbo. Ali jo bo sprejel državna Kapitalska družba, ki ima dobrih pet odstotkov delnic ptujske družbe, še ni znano.

Vlada Mira Cerarja je namreč v strategiji upravljanja državnih naložb Perutnino kljub majhnemu deležu uvrstila med pomembne naložbe, v katerih naj bi država ohranila najmanj četrtinski delež in torej niso na prodaj. Ker ima poleg Kada 208 delnic Perutnine - kar je zanemarljiv delež - v lasti tudi država, Kad za zdaj še ne ve, ali bo delež lahko prodal.

Na ministrstvu za finance in Slovenskem državnem holdingu pa glede tega nimajo zadržkov: »Ministrstvo za finance je že večkrat poudarilo, da je naloga poslovodstva Kada maksimiranje vrednosti podjetja za lastnika. Končno odločitev o prodaji deleža v Perutnini Ptuj mora sprejeti poslovodstvo Kada, ki mora oceniti vrednost naložbe, če se iz družbe umakne ali če ostane lastnik obstoječega deleža,« so nam nedavno odgovorili na ministrstvu. Ker bo MHP v primeru uspešnega prevzema pridobil več kot 90-odstotni delež, bi lahko Ukrajinci Kad tudi iztisnili.


MHP napoveduje vlaganja


Perutnina ima več kot 500 kooperantov. MHP se v preteklih mesecih sešel tudi z rejci in jim zagotovil nadaljnje sodelovanje. »V prihodnjih petih letih načrtujemo okoli četrt milijarde dolarjev naložb (220 milijonov evrov). Namenili jih bomo za izboljšanje ekoloških standardov in povečanje zmogljivosti v obratu, da bodo te stroškovno bolj učinkovite. Cilj je z rejo, prijazno do živali, proizvajati in izvažati najkakovostnejše produkte. Proizvodnjo nameravamo v prvem koraku povečati za vsaj 100.000 ton, in sicer tako na balkanskih trgih kot v Romuniji, Švici in Avstriji,« je v pogovoru za Delo nedavno povedal neizvršni direktor MHP John Rich, ki vztrajno poudarja, da na Ptuju ne bodo predelovali ukrajinske perutnine.

Komentarji: