UniCredit ob polletju bolje od napovedi

Dobiček v Sloveniji dvignili manjši odpisi in nižji stroški
Fotografija: Kljub dobičku se je kapitalska ustreznost največje italijanske banke zmanjšala. UniCredit se je zaradi italjanske bančne krize odločil oklestiti vrednost portfelja v italijanskih državnih obveznicah. Foto Blaz Samec
Odpri galerijo
Kljub dobičku se je kapitalska ustreznost največje italijanske banke zmanjšala. UniCredit se je zaradi italjanske bančne krize odločil oklestiti vrednost portfelja v italijanskih državnih obveznicah. Foto Blaz Samec

Skupina UniCredit je v prvem polletju ustvarila 2,1 milijarde evrov čistega dobička, kar je 15 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Dobiček ustvarjen v Sloveniji se je skoraj podvojil.

Skupina je do rasti dobička prišla predvsem z manjšimi odpisi in slabitvami ter donosi naložb. Zgolj v drugem četrtletju je dobiček sicer znašal 1,02 milijarde evrov, kar je osem odstotkov več kot v istem obdobju lani. Ob izključitvi enkratnih učinkov se je dobiček največje italijanske bančne skupine zmanjšal za 13 odstotkov.

Upad v drugem četrtletju je posledica povečanja rezervacij in slabitev. Vseeno pa je dosežek precej nad pričakovanju analitikov, kar je dvignilo ceno delnic in vplivalo tudi na rast bančnih delnic po vsej Evropi.

Tudi poslovanje UniCredita v Sloveniji je pod črto boljše kot lani. Polletni dobiček bančnih družb, ki delujejo v Sloveniji (UniCredit Banka, UniCredit Leasing in UCTAM) znaša 16 milijonov evrov, kar je 88 odstotkov več kot v prvem polletju lani. Rast dobička je predvsem posledica manjših slabitev, kjer banka letos celo zmanjšuje slabitve in rezervacije. Poleg tega so manjši tudi drugi stroški poslovanja vključno s plačami.

So se pa čisti obrestni prihodki medletno zmanjšali za skoraj desetino, tako da ob polletju znašajo 23 milijonov evrov. Tri odstotke manj je banka v Sloveniji pobrala tudi čistih provizij.

Zanimivo pa je, da so se depoziti strank letos zmanjšali za skoraj devet odstotkov in ob polletju znašajo 1,79 milijarde evrov. Krediti strankam so v istem obdobju zrasli za dva odstotka na 1,9 milijarde evrov.

Komentarji: