Uradni začetek prodaje NLB predvidoma prihodnji teden

NLB je objavila obvestilo o objavi registracijskega dokumenta in morebitni nameri uvrstitve delnic na Ljubljansko in Londonsko borzo.
Fotografija: Delnice NLB bodo lahko tržili tudi neodvisni prodajalci. Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Delnice NLB bodo lahko tržili tudi neodvisni prodajalci. Foto Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Predstavniki NLB in SDH nadaljujejo mednarodne  predstavitve pred vlagatelji, hkrati pa je naša največja banka danes objavila obvestilo o objavi registracijskega dokumenta in morebitni nameri uvrstitve delnic na Ljubljansko in Londonsko borzo. Temu naj bi že v ponedeljek sledila objava namere za kotacijo, s čimer se bo postopek prodaje banke tudi uradno začel.

Objava registracijskega dokumenta je po naših neuradnih informacijah povezan s pravili Londonske borze, njegov namen pa je zagotoviti enakovredno obveščenost neuradnih oziroma neodvisnih prodajalcev, ki bodo lahko v povezavi s finančnim svetovalcem Deutsche bank in drugimi bankami, ki sodelujejo pri privatizaciji, tudi tržili delnice Nove Ljubljanske banke (NLB).

Del omenjenega dokumenta NLB so poudarki iz njena poslovanja. V njem je tako zapisano, da ja banka v prvih šestih mesecih 2018 dosegla 104 milijone evrov čistega dobička in da je njen količnik navadnega lastniškega temeljnega kapitala (»CET1«) na dan 30. junija 2018 znašal 18,7 odstotka. Nadalje je navedeno, da je NLB je največja bančna in finančna skupina v Sloveniji s 20,8-odstotnim tržnim deležem kreditov nebančnemu sektorju in 24,6-odstotnim tržnim deležem depozitov nebančnega sektorja konec junija 2018. Delež slabih posojil se v procesu asanacije banke znižal iz 28,2 na 8,3 odstotka.
 

Za dividende okoli 70 odstotkov dobička


Kot je zapisano: »NLB Skupina je v zadnjih treh letih uspešno izvedla ukrepe prestrukturiranja, s čimer je stabilizirala poslovanje in ponovno posluje z dobičkom na vseh strateških trgih.« Dokument vsebuje tudi poudarke strategije NLB za obdobje 2019 – 2023. Neto obrestna marža naj bi se dvignila nad 2,7 odstotka, razmerje med krediti in depoziti (LTD) pod 95 odstotkov, skupni količnik kapitala naj bi znašal približbo 17 odstotkov, razmerje med stroški in prihodki pa okoli 50 odstotkov.

Foto Jože Suhadolnik/Delo
Foto Jože Suhadolnik/Delo

 
Kazalnik nedonosnih izpostavljenosti »NPE« naj bi dosegel 3 do 4 odstotke, donos na kapital približno 12 odstotkov, banka pa naj bi delničarjem z dividendami izplačevala približno 70 odstotkov dobička skupine. Hkrati je NLB zapisala, da so ti cilji so predvidevanja in ne zagotovila za finančno uspešnost v prihodnosti, zato da se ne smejo šteti kot zaveze.

Blažž Brodnjak Foto Jožže Suhadolnik/Delo
Blažž Brodnjak Foto Jožže Suhadolnik/Delo
 
»Prepričani smo, da naš položaj regionalne sistemske ustanove z jasno vizijo, posvečenostjo našim strateškim trgom in ciljem ter močno osredotočenostjo na stranko predstavlja stabilno ponudbo za naše stranke in druge cenjene deležnike. Če bomo postali javna družba, bo to še močneje utrdilo našo finančno in strateško sposobnost doslednega izvajanja naše strategije tudi v prihodnje. Veselimo se priložnosti in koristi, ki jih družbi prinaša kotacija na borzi, pozdravljamo svoje nove delničarje in se jim že vnaprej zahvaljujemo za zaupanje, ki so ga izkazali NLB Skupini in naši ekipi,« je ob tem izjavil prvi mož NLB Blaž Brodnjak.
 
Kako bodo te napovedi vplivale na ceno delnice, naj bi bilo znano drugi teden novembra, ko bo predvidoma objavljena prodajna cena zanjo. Kosolidirana knjigovodska vrednost delnice NLB je letos ob polletju znašala 89,8 evra, ob lanski neuspeli prodaji pa 78,2 evra. Država naj bi letos, kot je znano, prodala najmanj polovico in največ četrtino banke.

Komentarji: