V Cimosu napovedali dvomiljonsko izgubo in odpuščanje

Uprava objavila skopo informacijo v internem glasilu, drugega ne komentirajo. V sindikatu so zaskrbljeni.
Fotografija: Italijanski lastnik je napovedal odpuščanja. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Italijanski lastnik je napovedal odpuščanja. FOTO: Tomi Lombar/Delo

»Ne dajemo dodatnih informacij na pismo uprave,« povedo v Cimosu, potem ko je predsednik uprave Gino Berti v zadnjem internem glasilu objavil informacijo o dveh milijonih evrov izgube in nameravanih odpuščanjih.



»Od uprave je zelo težko dobiti kakšno koristno informacijo. Obvestili so me, da bodo prekinili pogodbe s petimi delavci v Senožečah, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, dva pa bodo prerazporedili. Naknadno sem izvedel za še šest delavcev iz Cimosovega invalidskega v Senožečah, kar so mi tudi potrdili,« pove sindikalni predstavnik v podjetju Žarko Martič. Neuradnih informacij, da naj bi bilo 15 ljudi iz Senožeč in Kopra na čakanju, ni mogel potrditi.

»Še vedno imamo na oglasni deski obešeno obvestilo, da potrebujemo delavce,« nadaljuje sogovornik. Eden od delavcev, ki je dobil odpoved, je bil v Cimosu 25 let, po drugi strani pa je ostal tisti, ki so ga zaposlili pred tremi meseci. To se nam ne zdi prav,« poudari.

Prvi mož Cimosa Gino Berti se je zavil v molk. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Prvi mož Cimosa Gino Berti se je zavil v molk. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Po Martičevih besedah je v Cimosu okoli 240 zaposlenih, dodatnih 20 do 30 pa jih dela prek kadrovskih agencij. »Redno zaposlene odpuščajo, agencijski delavci pa ostajajo,« opozori. Delavci so, kot nadaljuje, nezadovoljni zaradi nizkih plač, prav tako niso dobili božičnice, čeprav delajo tudi ob nedeljah in praznikih. Posledično se povečuje število reklamacij.

»Glede na to, da ne gre za večje število zaposlenih, komunikacija s sindikati ni potrebna,« pravi Sašo Ristič iz sindikata SKEI. Kot ocenjuje, je razlog za slabše poslovanje Cimosa kriza naročil na avtomobilskem trgu, kar naj bi se v prihodnje sicer izboljšalo. Poleg tega meni, da podjetje pričakuje udarec tudi zaradi povišanja minimalne plače, ki je predvidena v letu 2020.

Komentarji: