Začasnim delavcem v Gorenju ne bodo podaljšali pogodb

V sindikatu so nad odločitvijo delodajalca negativno presenčeni.
Fotografija: Novi lastnik Gorenja krči število zaposlenih Foto Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Novi lastnik Gorenja krči število zaposlenih Foto Jože Suhadolnik/Delo

Velenje - Velenjsko Gorenje, ki je po prehodu v last kitajskega Hisensa napovedovalo dodatne zaposlitve, bo kot kaže zdaj krčilo število zaposlenih, saj ne bo podaljšalo pogodb s približno 300 delavcem, ki so jih lani zaposlili za določen čas. Kot je za STA povedal predsednik podjetniškega sindikata Žan Zeba, jih je po optimističnih napovedih o povečanju proizvodnje ter dodatnem zaposlovanju in pomlajevanju kolektiva ta informacija negativno presenetila.

Kot je dejal Zeba, je uprava Gorenja tem delavcem obljubljala zaposlitev za nedoločen čas, s trenutno dinamiko dela pa bodo težko dosegli za letos zastavljene cilje v proizvodnji.
 

Pričakujejo povečanje proizvodnje


»Po zelo dobrih ocenah na testih naših aparatov nove generacije vsekakor pričakujemo povečanje proizvodnje in zapolnitev proizvodnih zmogljivosti, vseh novih naložb pa bomo najbolj veseli takrat, ko se bodo te tudi zgodile. Želimo si tudi, da bi pri preoblikovanju podjetja upoštevali želje zaposlenih,« je povedal Zeba.



Dodal je še, da naj bi uprava Gorenja sredi letošnjega leta zagnala novo linijo proizvodnje pomivalnih strojev, vendar sindikat o tem nima nobenih informacij. Proizvodnjo vgradnih hladilno-zamrzovalnih aparatov pa naj bi Gorenje v naslednjih mesecih preselilo v Valjevo.
 

Iztek pogodb


Direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir je za Delo poudaril, da ne gre za odpuščanja, ampak da so so bili omenjeni delavci zaposleni za določen čas. »In pogodbe so se zdaj iztekle,« je dejal. Dodal je, da gre za običajne zaposlitve za določen čas, s katerimi pokrivajo povečane potrebe po delavcih in jih bodo tudi tekom letošnjega leta.

Na vprašanje, kako je z gradnjo nove tovarne televizorjev, je Oštir odgovoril, da so v postopku pridobivanja dokumentacije. Tovarno bodo zgradili poleg obstoječega skladišča v Velenju, v njej pa naj bi zaposlili med 300 in 400 delavcev.

V Gorenju, ki je od lani v lasti kitajske družbe Hisense, sicer trenutno poteka preoblikovanje iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Lani se je umaknilo tudi z Ljubljanske borze.

Komentarji: