Ustavitev Lekove naložbe žalosten dan za Koroško

»Od tako velikega in uveljavljenega podjetja bi pričakoval bolj resen pristop,« je po novici o ustavitvi naložbe na Prevaljah izjavil župan Tasič.
Fotografija: Lek je stavbo za novo tovarno že zgradil, a tehnologije vanjo ni vgradil. Foto Mateja Kotnik
Odpri galerijo
Lek je stavbo za novo tovarno že zgradil, a tehnologije vanjo ni vgradil. Foto Mateja Kotnik

V Leku ustavljajo naložbo v novo tovarno na Prevaljah.

»Hkrati z usmeritvijo v nove tehnologije smo se po poglobljeni analizi in proučitvi vseh možnosti odločili, da ne nadaljujemo z naložbo v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah, kot je bilo sprva načrtovano. Novartis je kljub zmanjšanju povpraševanja na trgu generičnih zdravil, zlasti ameriškem, v zadnjih letih in novih tehnoloških potreb proučil vse možnosti, da bi uresničil načrtovano širitev. Izvedena analiza je sicer pokazala, da je objekt primeren za uvedbo tehnologije neprekinjene proizvodnje, vendar se je to pokazalo zgolj kot kratkoročna rešitev. Zato smo se odločili, da ne nadaljujemo z  naložbo v razširitev proizvodnih zmogljivosti  na Prevaljah in bomo vrnili prejeto državno spodbudo, skupaj z obrestmi,« so sporočili z Leka.



V Leku, ki sodi v pod okrilje Novartisa, so poudarili, da Novartis v zadnjih letih svoje naložbe v Sloveniji krepi v segmentu novih tehnologij. V Mengšu gradijo nov objekt za proizvodnjo bioloških učinkovin za biološka in podobna biološka zdravila. Ta projekt, vrednost naložbe je 38 milijonov evrov, v Slovenijo prinaša proizvodnjo originatorskih bioloških učinkovin z visoko dodano vrednostjo, so poudarili. Dodali so, da so v Mengšu v sodobnem obratu za proizvodnjo inovativnih farmacevtskih učinkovin že uspešno uvedli proizvodnjo treh Novartisovih inovativnih učinkovin iz razvojnega centra v Baslu, podprli dve ključni lansiranji novih Novartisovih zdravil v prvi polovici leta 2019 in bili izbrani za proizvodnjo nove inovativne učinkovine za zdravilo. To bo četrta inovativna učinkovina, ki se bo proizvajala v Mengšu.



Od tako velikega in uveljavljenega podjetja bi pričakoval bolj resen pristop, je izjavil župan Prevalj Matic Tasič. FOTO: Reuters
Od tako velikega in uveljavljenega podjetja bi pričakoval bolj resen pristop, je izjavil župan Prevalj Matic Tasič. FOTO: Reuters

 

Žalosten dan za Koroško


»To je katastrofa ne le za Prevalje in Mežiško dolino ampak celotno Koroško,« je po novici o ustavitvi naoložbe na Prevaljah izjavil tamkajšnji župan Matic Tasič. Še posebej je razočaran, da so ga o tem informirali novinarji in ne vodstvo Leka. »Zadnje mesece nismo imeli od njih nobenih informacij, čeprav smo jih ves čas iskali. Celo pri najvišjih predstavnikih naše države, od katerih bi pričakoval, da bi se lahko pozanimali, kaj je z naložbo, če so jo sofinancirali,« je ogorčen Tasič.

Ker Lek ne bo vlagal v širitev proizvodnje širokospektralnega antibiotika na Prevaljah, je po Tasičevem mnenju vprašljiva tudi prihodnost obstoječe proizvodnje na lokaciji. Prevaljski župan spomni, da se je moralo zaradi investicije s Prevalj umakniti avtobusno podjetje, Gimnazija Ravne pa je njihovo željo v šolskem letu 2018/2019 začela z izobraževanjem farmacevtskih tehnikov. Letos so jih vpisali sedemnajst.

Na Prevaljah vedo za možnost, da bi Lekovo novogradnjo lahko kupila mežiška tovarna akumulatorjev TAB za vzpostavitev proizvodnje litij-ionskih baterij, a so si v občini želeli visokokvalificiranih delovnih mest, ki bi jih z Lekovo naložbo nedvomno dobili. »Žalostni smo in razočarani,« pravi Tasič.

Direktorica tamkajšnje gospodarske zbornice Aleksandra Gradišnik pa je dejala, da je za Koroško vsaka naložba zelo pomembna, zato si takšnih naložb želijo. Podrobnosti o Lekovi odločitvi sicer ne poznajo, upajo pa, da bo Lek svoje poslovne načrte, kakršnikoli že so, izpeljal v dobrobit regije. »Vsi ti njihovi načrti so namreč tesno povezani s celotnim družbenim okoljem regije in mogoče je zdaj čas, da spet izpostavimo pomen tretje razvojne osi na Koroškem,« je za STA dejala Gradišnikova.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je izrazil upanje, da bo tovarno prevzelo drugo podjetje: »Škoda za takšno odločitev, ker je investicija pomembna za regijo. Gre le za farmacevtsko industrijo. Bili smo jih pripravljeni počakati in jim iti na roko.«

Komentarji: