V Nemčiji proizvodnja nepričakovano močno upadla

V Nemčiji se je proizvodnja junija na letni ravni zmanjšala za več kot pet odstotkov.

Objavljeno
07. avgust 2019 11.01
Posodobljeno
07. avgust 2019 16.01
Nemško gospodarstvo kaže nove znake ohlajanja. FOTO: Jure Eržen/Delo
Nemško gospodarstvo kaže nove znake ohlajanja. Proizvodnja je junija v primerjavi z mesecem prej upadla za 1,5 odstotka, na letni ravni pa za kar 5,2 odstotka, so sporočili z nemškega državnega statističnega urada. Podatki so bistveno slabši, kot so pričakovali analitiki. Ti so računali na 0,4-odstotni mesečni padec.

Podrobnejši podatki statističnega urada kažejo, da se je industrijska proizvodnja na mesečni ravni skrčila za 1,8 odstotka, proizvodnja dobrin za vmesno porabo za dva odstotka, potrošnih dobrin pa za 1,4 odstotka. Še vedno pa ima rast gradbeništvo, ki je na mesečni ravni zraslo za 0,3 odstotka in se tako že zdavnaj odcepilo od trenda v predelovalnih dejavnostih.

Naročila v industriji so se junija na mesečni ravni skrčila za kar 2,5 odstotka, kar je največ v zadnjih dveh letih. Vzroke za to gre iskati v šibkejši svetovni gospodarski rasti, ki jo povzročajo trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, napetosti na Bližnjem vzhodu in vse bolj grozeč brexit brez dogovora.

Po podatkih Inštituta za gospodarske raziskave Ifo je tudi razpoloženje v industriji čedalje slabše. Vse več gospodarstvenikov v Nemčiji napoveduje, da bodo v prihodnjem četrtletju proizvodnjo skrčili. Tako slabih napovedi niso izrekli že vse od jeseni leta 2012, pravijo v Ifu. Nekateri analitiki zaradi slabih podatkov že opozarjajo, da bi Nemčija lahko zdrsnila v tehnično recesijo. To se zgodi takrat, ko bruto domači proizvod v gospodarstvu dve četrtletji zapored upada.