Kaj Petrolu prinaša nova uprava

Čeprav se je nadzorni svet Petrola s prejšnjo upravo razšel zaradi nestrinjanj v strategiji in obsegu naložb, pod novim vodstvom ne bo bistvenih sprememb.

Objavljeno
11. februar 2020 09.16
Posodobljeno
11. februar 2020 16.28
Nova uprava Petrola – Matija Bitenc, Nada Drobne Popović in Jože Bajuk FOTO: Blaž Samec/Delo
Maja Grgič, STA
Maja Grgič, STA
Po januarskem imenovanju Nade Drobne Popović za predsednico uprave Petrola s polnim mandatom je nadzorni svet energetske družbe v ponedeljek za petletni mandat imenoval celotno tričlansko upravo. Z današnjim dnem tako vajeti v Petrolu prevzema Drobne Popovićeva, 11. marca pa se ji bosta pridružila še Matija Bitenc in Jože Bajuk.

Do nastopa mandata dodatnih dveh novih članov uprave bo kot članica še naprej delovala Danijela Ribarič Selaković, medtem ko ima delavska direktorica Ika Krevzel Panić mandat do 10. decembra letos.Drobne Popovićeva, ki je konec oktobra po sporazumnem odstopu treh nekdanjih članov uprave s Tomažem Berločnikom na čelu v upravo kot začasna predsednica prišla z mesta prve nadzornice. Trdi, da tega ni načrtovala in da je ostala na željo zaposlenih.
 

Brez večjih sprememb v strategiji


Čeprav se je nadzorni svet Petrola s prejšnjo upravo konec oktobra lani razšel zaradi nestrinjanj v strategiji in obsegu naložb, pa, kot je razumeti, tudi pod novim vodstvom ne bo bistvenih sprememb in kaže, da bo edina sprememba pri hitrosti razvoja trajnostne mobilnosti, kjer je Petrol odstopil od nakupa avtobusnega podjetja Nomago.

image
FOTO: Jure Eržen/Delo


Drobne Popovićeva je zatrdila, da si je upravo izbrala sama, in napovedala, da bo Petrol tudi pod novim vodstvom nadaljeval transformacijo družbe iz naftnega trgovca v energetsko družbo s poudarkom na trajnostnem razvoju. Družba letos načrtuje več kot 200 milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA).
 

Rast v osnovni dejavnosti


Aktualna strategija Petrola predvideva, da bodo prihodki družbe do leta 2022 dosegli 5,3 milijarde evrov, EBITDA 233 milijonov evrov in čisti dobiček 116 milijonov evrov. Po besedah Drobne Popovićeve bodo zaradi nerealiziranih nakupov na področju mobilnosti morali načrtovano rast EBITDA doseči v osnovni dejavnosti, kjer vidi veliko možnosti za rast.

Kdo sta nova člana uprave?


Novi član uprave Bitenc je po navedbah iz Petrola univerzitetni diplomirani ekonomist z opravljenim magisterijem in licenco specializacije v finančni stroki CFA. Nazadnje je deloval kot višji menedžer v oddelku finančnega svetovanja v družbi Deloitte Slovenija. Bitenc je bil tudi član delovne skupine, ki je pripravljala investicijski načrt za drugi tir. Bajuk je po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik z opravljenim magisterijem iz sociologije. Nazadnje je deloval kot direktor investicij v energetskem podjetju Interenergo, ki je del avstrijske skupine Kelag.
 


image
Prvi nadzornik Sašo Berger in Nada Drobne Popović FOTO: Blaž Samec/Delo


Nova šefinja Petrola je napovedala, da bo nova strategija družbe do leta 2025 pripravljena do junija. »Načrtujemo rast, ki mora biti najprej organska,« je dejala. Na področju mobilnosti po njenih besedah kakšne rasti dodane vrednosti v bližnji prihodnosti še ne bo, ko pa bo na trgu transformacija, bo Petrol tam prisoten.
 

Razumna zadolženost


»Družbe ne bomo zadolžili čez razumno mejo,« zatrjuje Drobne Popovićeva. Razmerje med neto dolgom in EBITDA naj bi ostalo med 1,5- in dvakratnikom, izjemoma 2,5 v primeru kakšnega prevzema. Kot smo že poročali, je Petrol še vedno v igri za nakup hrvaške naftne družbe Crodux, ki ima na Hrvaškem okoli 90 bencinskih črpalk. Vrednost naložbe se po neuradnih informacijah giblje med 150 in 200 milijoni evrov. Petrol sicer največ naložb v prihodnjih letih načrtuje na področju energetike.

Predsednica uprave največji potencial v prihodnje vidi v vetrni energiji. Na tem področju Petrol zaključuje vzpostavitev 30-megawatne vetrne elektrarne na Hrvaškem, kjer že ima tovrstno pridobivanje električne energije. Poleg tega Petrol začenja gradnjo stomegavatne vetrne elektrarne na jugu Srbije, ki naj bi bila končana leta 2022.

Selitev v novo stavbo


Petrol tudi pod novim vodstvom ne izključuje selitve v novo stavbo, ki bi jo zgradili nasproti Plečnikovega stadiona v Ljubljani. »Na nadzorni svet bomo prišli s predlogom, ki nam bo omogočil kakovostne delovne prostore, ki bodo tudi energetsko učinkoviti in ekonomsko upravičeni,« je dejala Drobne Popovićeva. Kot jo je razumeti, ostaja v igri tako prenova obstoječe stavbe kot selitev na novo lokacijo.


Petrol je ta teden po sklepu skupščine z družbo BDO podpisal pogodbo o izvedbi izredne revizije, ki naj bi pregledala 30 poslov nekdanje uprave. Revizija mora biti po sklepu delničarjev končana do 10. avgusta letos.