V Pomurju rekordna rast dobička podjetij

Po bruto plači na zaposlenega pa je regija na predzadnjem mestu v državi.
Fotografija: Gornjeradgonski Arcont je eno največjih pomurskih podjetij in med največjimi zaposlovalci. FOTO: Jože Pojbič
Odpri galerijo
Gornjeradgonski Arcont je eno največjih pomurskih podjetij in med največjimi zaposlovalci. FOTO: Jože Pojbič

Murska Sobota – Po podatkih Ajpesa so pomurska podjetja v lanskem letu dosegla rekordno visok neto čisti dobiček v višini 99 milijonov evrov. To je v primerjavi z letom prej kar 66-odstotna rast, ki je največja v državi. Toda kljub tolikšni rasti dobička je Pomurje po ustvarjeni neto dodani vrednosti na zaposlenega, ki znaša 35.326 evrov, in po bruto plači na zaposlenega (1450 evrov) še vedno na predzadnjem mestu med slovenskimi statističnimi regijami. 

V Pomurju je sicer lani poslovalo 1856 gospodarskih družb, ki so zaposlovale 16.471 ljudi in so ustvarile za 2,74 milijarde evrov prihodkov, kar je za dobro desetino več kot leta 2017. Toda po mnenju Roberta Graha s Pomurske gospodarske zbornice še vedno skrb vzbuja podatek, da skoraj tretjina družb (537) ne ustvari toliko dodane vrednosti, da bi z njo v celoti pokrile stroške plač in amortizacije. »Tako so ugodni poslovni rezultati v regiji še vedno najbolj odvisni od velikih družb, ki so ustvarile 41,4 odstotka vseh čistih prihodkov, zaposlovale 22,8 odstotka vseh zaposlenih v regiji ter ustvarile več kot polovico (53,7 odstotka) celotnega neto čistega dobička,« pravi. 

Petsto pomurskih družb, ki skupno zaposlujejo 1750 delavcev ali desetino vseh zaposlenih v gospodarskih družbah v Pomurju, je lani poslovalo s čisto izgubo. Te je bilo za dobrih 23 milijonov evrov, kar je za 26 odstotkov manj kot leta 2017. 

Velika rast dobičkov je bila deloma tudi posledica razmeroma nizkih plač zaposlenih. Povprečna pomurska bruto plača v višini 1450 evrov namreč za slovenskim povprečjem zaostaja za 12,2 odstotka.

Komentarji: