V Srbiji pogajanja o zvišanju minimalne plače

Če bo dosežen dogovor v trikotniku vlada - delodajalci - sindikati, se bo minimalna plača v Srbiji predvidoma povečala 15. septembra.
Fotografija: Politiki pa se nikakor ne morejo zediniti, ali je minimalna plača prenizka ali pa je zgolj socialna podpora previsoka, da se zato zdi minimalna plača nizka. Foto Roman Šipić/delo
Odpri galerijo
Politiki pa se nikakor ne morejo zediniti, ali je minimalna plača prenizka ali pa je zgolj socialna podpora previsoka, da se zato zdi minimalna plača nizka. Foto Roman Šipić/delo

Danes se bodo predvidoma pričela pogajanja predstavnikov vlade Srbije, delodajalcev in sindikatov o minimalni ceni dela. Predstavniki ministrstev so se na to temo že uskladili, finančni minister Siniša Mali in minister za delo Zoran Đorđević pa napovedujeta, da se bo minimalna plača povečala, so poročali srbski mediji.

Zdaj veljavna minimalna mesečna neto plača v Srbiji, kjer je dejavnih tudi veliko slovenskih podjetij, znaša 27000 dinarjev (229,3 evra. V vladi Ane Brnabić verjamejo, da ugodne finančne in proračunske razmere omogočajo povišanje minimalne plače na približno 30.000 dinarjev (255 evrov). Za primerjavo, minimalna neto plača v Sloveniji dosega 667 evrov.

Komentarji: