V Tabu bi z Azijci postavili novo tovarno

Poleg svinčenih baterij bi izdelovali tudi litij-onske.
Fotografija: »Težko je delati v nestabilnem okolju, kjer vsak minister misli, da mora spremeniti sto zakonov, a pravih sprememb ali reform v državi ni bilo že dvajset let,« je oster direktor Taba Bogomir Auprih. Foto Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
»Težko je delati v nestabilnem okolju, kjer vsak minister misli, da mora spremeniti sto zakonov, a pravih sprememb ali reform v državi ni bilo že dvajset let,« je oster direktor Taba Bogomir Auprih. Foto Blažž Samec/Delo

Mežica – Lastniki Tovarne akumulatorskih baterij Tab iz Mežice si bodo po sklepu včerajšnje skupščine izplačali najvišje dividende v zgodovini podjetja; 23 milijonov evrov oziroma 90 evrov bruto za delnico. Za tako visoka izplačila so se odločili zaradi napovedi o povečevanju obdavčitev kapitalskih dobičkov.

»Težko je delati v nestabilnem okolju, kjer vsak minister misli, da mora spremeniti sto zakonov, a pravih sprememb ali reform v državi ni bilo že dvajset let,« je oster direktor Taba Bogomir Auprih, ki je za družbo Energija RM (41,52 odstotka) drugi največji lastnik skupine (16,59 odstotka) s 1300 zaposlenimi.

Auprih pri tem opozori na prijaznejše gospodarsko okolje v Makedoniji, kjer imajo tovarno s 400 zaposlenimi, v prihodnjih treh letih pa nameravajo v tej državi za naložbe nameniti kar okoli 25 milijonov evrov. Auprih pravi, da bodo v Makedoniji vlagali zaradi prostorskih in drugih omejitev v Sloveniji, njihove naložbe pa bo v 50 odstotkih podprla tudi makedonska vlada.
To pa ne pomeni, da skupina, ki je lansko poslovno leto končala z rekordnimi rezultati (336,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, 31,2 milijona evrov čistega dobička), letošnji pa naj bi jih še presegli, ne bo vlagala na domačih tleh. Po neuspešnem lanskem poskusu prodaje južnoafriškemu Metairu bodo podjetje ohranili v domači lasti ter se ob že načrtovanih investicijah v posodobitev proizvodnje startnih in industrijskih baterij najverjetneje lotili še naložbe v tovarno litij-ionskih baterij.

Bogomir Auprih načrtov zanjo še ne želi razkriti, a pravi, da bo odločitev o postavitvi tovarne sprejeta kmalu; lahko že v nekaj tednih, zagotovo pa do konca leta. Pove le, da bodo to izvedli s partnerji iz Azije, saj v Evropi tega znanja ni. Auprih niti ne zanika niti ne potrdi, da bi proizvodnjo lahko vzpostavili v novozgrajeni Lekovi tovarni na Prevaljah, kjer je Lek nameraval širiti proizvodnjo antibiotika. V Tabu ne želijo povedati, koliko jih bo naložba stala, pojasnijo le, da so pred leti ocenjevali, da bi bila to 500-milijonska investicija, danes pa je nakup litij-ionske tehnologije precej cenejši.

Cilj podjetja je zmerna rast proizvodnje in prodaje, in sicer za pet do deset odstotkov na leto. »Večji proizvodnji mora slediti tudi prodaja,« opozarja Auprih, zato si v podjetju želijo širiti prodajo v Azijo in Severno Ameriko.

Komentarji: