Vam je Furs poslal napačen izračun dohodnine? Dobili boste novega

7.639 zavezancev bo dobilo nov, popravljen informativni izračun dohodnine za 2018.

Objavljeno
04. junij 2019 16.14
Posodobljeno
04. junij 2019 19.31
Če bodo zavezanci v novem informativnem izračunu ugotovili kakšen drug ugovorni razlog (npr. prijava dohodkov iz tujine itd.) morajo ugovor vložiti najkasneje do 1. julija 2019. FOTO: S. N.
Ljubljana - »Zaradi sistemske napake je Finančna uprava RS odposlala 7.639 napačnih informativnih izračunov dohodnine. Napaka se je pojavila pri prejemnikih informativnih izračunov dohodnine, ki so bili del leta 2018 tudi vzdrževani družinski člani,« so sporočili iz Finančne uprave.

Napaka ne bo imela posledic za zavezance - vseh 7.639 bo do 15. junija 2019 dobilo nov, popravljen informativni izračun. Vračilo dohodnine se ne bo zamaknilo, še dodajajo.

image
Ugotovljeno je bilo, da je napaka nastala na strani zunanjega izvajalca. Ta bo tudi nosil vse stroške, ki so povezani z odpravo napake. FOTO: Leon Vidic/Delo
Za te davčne zavezance bo prvi, napačen informativni izračun, štel za brezpredmetnega, kar bo v novem informativnem izračunu dohodnine izrecno navedeno. Vračilo dohodnine bodo davčni zavezanci prejeli najkasneje do 31. julija 2019, torej v enakem roku, kot bi ga, če se napaka ne bi zgodila.

Če bodo zavezanci v novem informativnem izračunu ugotovili kakšen drug ugovorni razlog (npr. prijava dohodkov iz tujine itd.) morajo ugovor vložiti najkasneje do 1. julija 2019. Zoper prvi, brezpredmetni informativni izračun, naj davčni zavezanci ne vlagajo ugovora.

Ugotovljeno je bilo, da je napaka nastala na strani zunanjega izvajalca. Ta bo tudi nosil vse stroške, ki so povezani z odpravo napake.