Vlada je DUTB naložila zaseg portoroških hotelov

Vlada je kot skupščina slabe banke ustavila prodajo Istrabenz Turizma.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Ideja o državnem zasegu delnic Istrabenz hotelov, o kateri smo poročali včeraj, postaja vse bolj verjetna. Vlada je namreč kot skupščina Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) naložila zaseg delnic Istrabenzove družbe, ki ima v lasti šest portoroških hotelov. 

Vlada Marjana Šarca bo tako tik pred iztekom roka za oddajo zavezujočih ponudb za Istrabenzove hotele posegla v konkurenčni prodajni postopek, v katerem te dni skrbne preglede končujejo štirje zainteresirani kupci, in Istrabenzove hotele ohranila v državni lasti, kot to predvideva turistična strategija. »Ta odločitev je v skladu z načrtom finančnega prestrukturiranja in strategijo razvoja slovenskega turizma,« je dejala državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar.

Metod Dragonja Foto Roman Šipić/ Delo
Metod Dragonja Foto Roman Šipić/ Delo

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je povedal, da so se za ta korak odločili zaradi nepreglednosti prodajnega postopka Istrabenz Turizma in kršenja načrta o finančnem prestrukturiranju (MRA) Istrabenza. Spomnil je, da je slaba banka hkrati prodajala terjateve do Istrabenza in njegovo hčerinsko družbo Istrabenz Turizem. Glede kršenja sporazuma MRA, je Dragonja pojasnil, so bili zamujeni roki za poplačilo terjatev, ki bi morale biti poravnane že konec novembra lani, a je bil rok za to večkrat preložen. DUTB ima sicer do Istrabenza 109 milijonov evrov terjatev in je s tem največja upnica holdinga Istrabenz, te terjatve pa ima zavarovane z delnicami Istrabenz Turizma.


Posebna namenska družba


DUTB bo morala po zasegu po sklepu vlade delnice Istrabenz Turizma prenesti na posebno namensko družbo, ki naj bi nato iskala nove lastnike tega turističnega kompleksa. Kot je razumeti Dragonjo, bi lahko prodaja potekala prek javne prodaje delnic ali dokapitalizacije, za nakup pa naj bi se izkoristili naložbeni potenciali državnih skladov pa tudi drugih vlagateljev, kot so pokojninski skladi.

To bi seveda pomenilo, da bi lahko pri nakupu sodelovali tudi Kapitalska družba in Modra zavarovalnica, ki sta po neuradnih informacijah opravljala skrbni pregled za nakup Istrabenz Turizma.


DUTB še čaka na sklep


Miodrag Kostić  Foto Aleksandar Dimitrijevic Nin
Miodrag Kostić  Foto Aleksandar Dimitrijevic Nin

Neuradno je že slišati pripombe, zakaj se je vlada za takšen poseg odločila šele zdaj, vprašanje pa je tudi, kaj bodo rekli drugi upniki Istrabenz holdinga, saj ima DUTB le 94 odstotkov terjatev. Drugi upniki so še sklad York, NLB DBS in SKB banka, ki pa ni podpisnica načrta finančnega prestrukturiranja.



Po naših informacijah za zaseg delni ni potrebno 100-odstotno soglasje upnikov. V DUTB pravijo, da še niso prejeli sklepa vlade, ko ga bodo, pa bodo skrbno proučil vse nadaljnje korake in postopali skladno s samim sklepom in zakonskimi določbami. Neuradno pa je mogoče izvedeti, da do tega nimajo zadržkov.


Kakšna bo cena?


Ena od ključnih vprašanj bo tudi cena zaseženih delnic. Ker bo prodaja najbrž ustavljena preden bodo možni kupci oddali zavezujočo ponudbo, ne bo znano, koliko bi trg po opravljenem skrben pregledu ponudil za portoroško hotelsko družbo. Družba je bila v izhodišču ocenjena med 60 in 80 milijoni evrov. Določitev cene menda določa MRA, verjetno pa treba narediti cenitev.

Za nakup Istrabenzorvih hotelov se je zanimala tudi MK Group srbskega poslovneža Miodraga Kostića, ki je oddala nezavezujočo ponudbo, za Delo pa so nedavno potrdili, da preučujejo tudi možnost oddaje zavezujoče ponudbe.

Vlada je SDH naložila, da mora pripraviti naložbeni dokument, v katerem bodo izkazane dolgoročne sinergije in ekonomski učinki konsolidacije lastništva turističnih družb. Za Delo pa je ministrstvo za finance že potrdilo, da dokapitalizacija SDH za izvedbo tega načrta ni izključena.

Komentarji: