Marinček: Upravnega spora zaradi Magne ne bo

Preizkusna proizvodnja se bo lahko začela 11. marca, Rovo ne bo vložil upravnega spora.
Fotografija: Organizacija Rovo ne bo vložila upravnega spora, zatrjuje Gorazd Marinček. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Organizacija Rovo ne bo vložila upravnega spora, zatrjuje Gorazd Marinček. FOTO: Blaž Samec/Delo

Vlada je obravnavala predlog dopolnitve posebnega zakona o Magni, s katerim za lakirnico v Hočah ne bi veljala določila zakona o vodah. To bi storila na zahtevo organizacije Rovo, ki se je s tem odpovedala upravnemu sporu glede okoljevarstvenega dovoljenja, s čimer se bodo Magni odprla vrata za zagon proizvodnje. Vendar je pravna služba menila, da je to ločeno reševanje za eno družbo, zato je tudi vlada zavrnila spremembo zakona.

Gorazd Marinček, predstavnik Rovo, je za Delo kljub temu zagotovil, da ne bodo vložili upravnega spora, saj ne bi bili radi tisti, ki so edini obtoženi za to, da zaposlitev v Magni ne bo. Uradno se upravnemu sporu odpovedujejo zaradi 200 zapolenih in njihovih družin ter še nadaljnjih 200 zaposlenih do leta 2022. »Ne odpovedujemo pa se z zakonom predvidenim pravicam v obravnavanju okoljevarstvenega soglasja in drugih dovoljenj za drugo fazo Magne Nukleus, saj brez dopolnitve Lex Magna ni zakonitih pogojev zanjo,« dodajajo v Rovo.

Poleg tega zahtevajo javno objavo inšpekcijskih ugotovitev o obratovanju lakirnice, odpravo dovoljenja Magni za lastno črpališče vode, pole tega naj MOP ustavi pripravo državnega prostorskega načrta za širitev letališča Edvarda Rusjana, zavrne širitev proizvodnje glifosata v Albaughu v Račah in takoj sproži preklic državnega prostorskega načrta za traso 3. razvojne osi med Velenjem in Šentrupertom zaradi uničevanja vodnih virov, rodovitne zemlje in 45 družinskih hiš z 90 gospodarskimi poslopji, in jo umesti v koridor Velenje – Arja vas, da prihrani vsaj 100 milijonov evrov javnega denarja. Vseh zahtev Rovo je 16.



Kot je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek po seji vlade, se rok za vložitev upravnega spora izteče 11. marca. Na ministrstvu bi radi zagotovili razvoj in delovna mesta, Magna naj bi namreč poleg sedanjih 200 kmalu odprla še 300 delovnih mest. Navsezadnje pa je v Sloveniji 21 izdanih okoljevarstvenih dovoljenj za družbe na podobnih območjih kot za Magno, med njimi so tudi Talum, Pivovarna Union in Krka.

Počivalšek je še napovedal, da bodo na ministrstvu za okolje odprli zakon o vodah in vanj vstavili celovito rešitev za vse podobne primere.

Preberite tudi: Del proizvodnje bo Magna začasno opravila v Gradcu

V Magni so previdni, saj še nimajo pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja, ki bi omogočalo zagon proizvodnje. Rok za pritožbe na upravno sodišče se izteče 11. marca in takrat bo Magna videla, ali so izpolnjeni pogoji za testno proizvodnjo. Kot je znano, je Magna z njo v zamudi, saj bi se ta že morala začeti.

Preberite še:

Komentarji: