Vlada potrdila paket davčnih zakonov

Davek do kapitalskih dobičkov se bo z letom 2020 zvišal s 25 na 27,5 odstotka.
Fotografija: Vlada je potrdila paket davčnih zakonov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Vlada je potrdila paket davčnih zakonov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vlada je na današnji seji potrdila predlog že spomladi napovedanih davčnih sprememb, katerih cilj je razbremenitev stroškov dela in s tem povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Da bodo lahko sprejete že letos in uveljavljene s 1. januarjem 2020, jih namerava v potrditev v DZ poslati po nujnem postopku.

V paketu davčnih sprememb so predlogi sprememb zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb ter o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, posledično so potrebne še spremembe zakona o davčnem postopku. Glavna sprememba je razbremenitev lestvice za odmero dohodnine, zaradi česar se bo v državni proračun steklo manj davkov, zato vlada predlaga povečanje obdavčitve kapitala.

Da je vlada danes sprejela davčne spremembe, ki jih je finančni minister Andrej Bertoncelj napovedal že v začetku leta, so iz vladnega urada za komuniciranje sporočili prek družbenega omrežja twitter. »Sprejeli smo predloge sprememb štirih davčnih zakonov, ki predstavljajo nov korak v smeri davčne optimizacije. S predlaganimi ukrepi bomo še dodatno razbremenili delo, s čimer krepimo konkurenčnost, ohranjamo stabilno gospodarstvo ter prispevamo k vzdržni gospodarski rasti,« so zapisali.

Po predlogu se bosta zvišali splošna in dodatna splošna olajšava pri dohodnini, dohodninska lestvica pa se bo spremenila tako, da se razbremeni srednji dohodkovni razred. S tem namenom je predvideno zvišanje meja vseh petih davčnih razredov, v nekaterih se znižujejo tudi stopnje davka. Za najvišje prejemke je še naprej predvidena 50-odstotna obdavčitev.

Davek od kapitalskih dobičkov se bo z letom 2020 zvišal s 25 na 27,5 odstotka, so pa na finančnem ministrstvu po zaključku javne obravnave odstopili od nameravanega zvišanja stopnje davka od dohodkov pravnih oseb. Ta tudi po najnovejšem predlogu ostaja pri 19 odstotkih, ostaja pa v predlogih zapisana uvedba minimalne obdavčitve dohodkov pravnih oseb v višini sedmih odstotkov.

Preberite še:

Komentarji: