Poroštvena shema je težka dve milijardi evrov

Država bo mikro, malim in srednjim podjetjem jamčila za 80 odstotkov posojila, velikim pa za 70 odstotkov.
Fotografija: S poroštvenim zakonom bo država podjetjem in posameznikom, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, do določene višine jamčila za kredite. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
S poroštvenim zakonom bo država podjetjem in posameznikom, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, do določene višine jamčila za kredite. FOTO: Blaž Samec/Delo

Vlada je sprejela drugi protikoronski paket, ki prinaša poroštveno shemo. Sprejete ukrepe so predstavili minister za finance Andrej Šircelj ter člani vladne svetovalne skupine Matej Lahovnik, Igor Masten in Ivan Simič.

Obseg poroštvene sheme je trenutno dve milijardi evrov. Če bi se v prihodnjih mesecih izkazala potreba, se shema preprosto razširi, je dejal Igor Masten.

Država bo mikro, malim in srednjim podjetjem jamčila za 80 odstotkov posojila, velikim pa za 70 odstotkov. Višina posojila je za podjetja omejena na deset odstotkov lanskih letnih prihodkov ali na letne stroške dela.

»Država bo veliko večino potencialnih kreditnih izgub prevzela nase. Bilance bank so tako sproščene tveganja in lahko likvidnost, ki jo imajo, kanalizirajo podjetjem,« je dejal Masten in poudaril možnost, da se jamči za posojila, ki so bila odobrena od razglasitve epidemije 12. marca dalje. Banke lahko torej začnejo posojati, je dodal.


Posojila se lahko namenijo za pet let. Podjetje se bo moralo vključiti v pobot terjatev in obveznosti pri Ajpesu. »Tako želimo na obstoječi platformi pobota terjatev stimulirati podjetja, da svoje dolgove do dobaviteljev rešujejo hitro na čim bolj učinkovit način. To znatno zmanjša potrebo po likvidnosti,« je rekel Masten.



»Želimo stimulirati banke, da bi posojale gospodarstvu tudi v času gospodarskega upada. Likvidnostne težave se kopičijo in bodo vrh po predvidevanjih dosegle konec tega meseca in maja. Likvidnost pa bo potrebna tudi za financiranje izhoda iz krize. Ne želimo, da bi bilo pomanjkanje finančnih virov težava pri vključevanju v dobaviteljske procese in zagotavljanju dobrin za končni trg,« je še rekel Masten.

Po podatkih Banke Slovenije ocenjujemo, da bi bila lahko unovčena poroštva v višini 458 milijonov evrov. Glede na strukturo podjetij ocenjujemo, da ta poroštva ne bodo izvedena, ker bodo podjetja sposobna vrniti posojila, je dejal finančni minister Andrej Šircelj. Če bi bila unovčenja uresničena, bi vlada poroštva poravnala z denarjem, razen če bi Evropska centralna banka ali Banka Slovenije dali soglasje, da se poravna z obveznico države ali SID banke.


Razmislek o sofinanciranju skrajšanega delovnega časa


Po besedah Mateja Lahovnika se bo v prihodnje razmišljalo o podaljšanju ukrepov za bolj prizadete, zmanjševale se bodo birokratske ovire, razmisliti pa bo treba tudi o sofinanciranju skrajšanja delovnega časa po nemškem in avstrijskem zgledu. »Dokler povpraševanje ne bo na predkriznem nivoju, tudi storitve in industrijska proizvodnja ne bodo delovale na predkriznih zmogljivostih. Torej – dokler se avtomobili ne bodo prodajali kot pred krizo, se tudi proizvajali v taki meri ne bodo in bodo tudi dobavitelji čutili posledice,« je dodal.




Višje povprečnine


Vlada predlaga zvišanje povprečnin za občine s 589,11 na 623,96 evra.

 

Komentarji: