Vlada s sklepom proti Kostiću

Istrabenz: Skupščina DUTB proti prodaji terjatev
Fotografija: Boj za portoroške hotele se nadaljuje. Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Boj za portoroške hotele se nadaljuje. Foto Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Vlada Marjana Šarca bo, kot kaže, naredila vse, da portoroške hotele obrani pred srbskim poslovnežem Miodragom Kostićem. Del tega je tudi odločitev vlade, da naj DUTB ustavi morebitno prodajo terjatev DUTB do Istrabenz holdinga.

Vlada je v petek pozno popoldne kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) slabi banki naložila, da do zaključka postopka prodaje delnic Istrabenz turizma, s katerimi so zavarovane terjatve DUTB do Istrabenz holdinga ne pristopa k prodaji terjatev DUTB do Istrabenz holdinga. Kot so sporočili z vlade, zato ker »vzporedni tek dveh prodajnih postopkov ne zagotavlja optimizacije cene in vrednosti premoženja«, sklep pa je povezan z izvajanjem turistične strategije.

S tem želi vlada po naših informacijah pot do portoroških hotelov zapreti Kostiću, ki je menda DUTB oddal zavezujočo ponudbo za nakup več kot 93-odstotkov terjatev do Istrabenz holdinga. Na DUTB odločitve lastnika ne komentirajo. Iz vlade pa so sporočili, da z omenjeno odločitvijo sledijo usklajevanju državnih in javnih interesov pri gospodarskem razvoju Slovenije in upravljanja državnega premoženja, pri tem pa upoštevajo tudi interese same DUTB v smeri maksimizacije vrednosti njenega premoženja«.


Konsolidacija turizma


Miodrag Kostić Foto Aleksandar Dimitrijevic Nin
Miodrag Kostić Foto Aleksandar Dimitrijevic Nin

Cilj konsolidacije turistične strategije je konsolidacija turističnih družb, med drugim tudi Save Turizma, Hotelov Bernardin in Istrabenz Turizma. Nezavezujočo ponudbo za Istrabenzove hotele je menda oddal tudi Kostić, na državni strani pa kar trije interesenti: Sava, Slovenski državni holding in Kapitalska družba z Modro zavarovalnico. Kdo bo lastniško konsolidiral turistične družbe menda še ni odločeno, zainteresirani kupci pa naj bi skrbni pregled opravili do konca januarja, ko naj bi sledile zavezujoče ponudbe.

Kdo se bo na državni strani potegoval za nakup Istrabenz Turizma, za katerega se menda pričakuje med 60 in 80 milijonov, evrov menda še ni dorečeno, v igri pa naj bi bila SDH ali Kad. Prvega, za katerega se zavzema gospodarski minister Zdravko Počivalšek, bi morala država v ta namen dokapitalizirati, Kad in Modra zavarovanica pa imata tudi lastna naložbena sredstva. Ob tem pa se menda postavlja tudi negotovost, ali bo država v konkurenčnem postopku na trgu uspela priti do portoroških hotelov. DUTB je namreč večinski ne pa edini upnik zadolženega Istrabenza.

Komentarji: