Vlada sprejela protikoronski rebalans z visokim primanjkljajem

Ob prihodkih v znesku 9,2 milijarde prihodkov in porabi v višini 13,4 milijarde evrov bo primanjkljaja za 4,2 milijarde oziroma 9,3 odstotka BDP.
Fotografija: V državni blagajni bo letos zaradi blažitev posledic epidemije in ukrepov za pomoč gospodarstvu in državljanom zazevala več kot štirimilijardna luknja.  Foto Banka Slovenije
Odpri galerijo
V državni blagajni bo letos zaradi blažitev posledic epidemije in ukrepov za pomoč gospodarstvu in državljanom zazevala več kot štirimilijardna luknja.  Foto Banka Slovenije

Ljubljana - Vlada je na dopisni seji sprejela rebalans letošnjega državnega proračuna, ki predvideva za 9,2 milijarde evrov prihodkov, odhodki pa naj bi znašali13,4 milijarde evrov. Načrtovani proračunski primanjkljaj bo tako znašal 4,2 milijarde evrov oziroma 9,3 odstotka BDP. Upad prihodkov in zvišanje odhodkov glede na sprejeti proračun 2020 sta posledica zaustavitve gospodarstva v času epidemije COVID-19 in sprejetih ukrepov za zaščito prebivalstva ter gospodarstva, sporočajo z ministrstva za finance.

Spomnimo, letošnji državni proračun, ki ga je lani jeseni sprejela še prejšnja vlada v bistveno drugačnih okoliščinah in ob prepostavki gospodarske rasti, je predvideval, da naj bi njegovi prihodki znašali 10,77, odhodki pa 10,36 milijarde evrov, s čimer bi država bi ustvarila za 415 milijonov proračunskega presežka.

Na ministrstvu za finance zdaj izpostavljajo, da so predlog rebalansa pripravili v negotovih razmerah in po nenadni ter zelo hitri zaustavitvi gospodarstva, ki je sledila razglasitvi epidemije. Ta je povzročila velik ekonomski šok; po zadnji napovedi Umarja se bo BDP letos realno znižal za 7,6 odstotka.


Padec prihodkov, rast porabe


V času epidemije je tako prišlo do izrazitega upada proračunskih prihodkov, hkrati pa do rasti izdatkov zaradi sprejetih ukrepov. Prihodki v rebalansu so v primerjavi s sprejetim proračunom 2020 nižji za 14,7 odstotka oziroma 1,6 milijarde evrov. Načrtovani odhodki pa bodo od sprejetega proračuna višji kar za tri milijarde evrov oziroma za 29,3 odstotka.

Na neposredne in posredne odhodke, vezane na blažitev posledic epidemije COVID-19, odpade nekaj manj kot 3,1 milijarde evrov. Toliko sredstev je država z različnimi ukrepi z protikorona paketi namenila za zaščito državljanov in gospodarstva ter blažitev negativnih posledic epidemije.

Vlada je ob tem določila tudi predlog novele zakona o izvrševanju proračunov. ki bo omogočila izvrševanje letošnjega proračuna po uveljavitvi rebalansa. Za financiranje z epidemijo povezanih materialnih stroškov, ki so nastali izvajalcem, ki opravljajo zdravstveno dejavnost v mreži javne zdravstvene službe, bodo iz državne blagajne namenili do 50 milijonov evrov.
Poleg predlaganega rebalansa na ministrstvu za finance zdaj pripravljajo tudi predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti, ki ju mora vlada sprejeti in poslati v državni zbor do konca septembra.


Združenje občin za dvig povprečnin


V Združenju občin Slovenije so na kabinet predsednika vlade in finančno ministrstvo že poslali pobudo za začetek pogovorov o določitvi višine povprečnine. Predlagali so, da se povprečnina za prihodnje leto določi v višini 673,62 evra, za leto 2022 pa bi k temu prišteli še dvig plač v tem letu, so sporočili iz združenja. Letos občinam pripada povprečnina v višini 623,96 evra. Na toliko je bila z lani dogovorjenih 589,11 evra povišana z drugim protikoronskim zakonom, ki je začel veljati s 1. majem letos.

Komentarji: