Vlagatelji navdušeni nad umiritvijo Elona Muska

Delnice Tesle nadomestile petkov polom.
Fotografija: delnica Tesle
Odpri galerijo
delnica Tesle

Tečaj delnic izdelovalca električnih avtomobilov Tesla je ob odprtju ameriških trgov poskočil za več kot 16 odstotkov in v celoti odpravil petkov polom.

Vlagateljem je kot kaže odlegla zmerna kazen, ki so jo ameriški regulatorji naložili prvemu človeku Tesle Elonu Musku. Ta bo moral plačati 20 milijonov dolarjev kazni in odstopiti z mesta predsednika upravnega odbora. Bo pa še vedno ostal glavni menedžer družbe. V upravni odbor bosta imenovana še dva nova neodvisna člana.

Vlagatelji kot kaže pričakujejo, da bo poteza umirila Elona Muska, spremembe v upravnem odboru pa bodo zmanjšale možnosti, da Musk javnosti posreduje nespametna sporočila. Bolj jasno povedano Musk se bo bolj posvetil poslu in manj nastopaštvu.

S kaznijo sicer še ni konec težav za Muska. Ukrep ameriških regulatorjev namreč potrjuje, da je Musk z nespametnimi sporočili po twitterju zavedel vlagatelje. To pa je dobra podlaga za individualne tožbe vlagateljev, ki so bili kakorkoli oškodovani.

Spomnimo, v začetku avgusta je Musk po twitterju sporočil, da razmišlja o umiku delnic iz borze in da ima za to tudi zagotovljeno financiranje. Kmalu se je izkazalo, da gre zgolj za njegovo razmišljanje, o financiranju pa ni bilo ne duha ne sluha. Je pa napoved umika dvignila ceno delnic, kar je razbesnelo špekulativne vlagatelje, ki so z nakupi izvedenih finančnih instrumentov stavili na padec tečaja delnic Tesle.

Kot rečeno, današnji skok delnic zgolj odpravlja petkov polom. Družba bo predvidoma konec meseca ali v začetku novembra predstavila poslovanje v tretjem letošnjem četrtletju. To bi moralo pokazati občutno izboljšanje poslovanja, sicer bi znala delnica ponovno strmoglaviti.

Tesla, ki je od uvrstitve delnic na borzo leta 2010 le dve četrtletji uspela ustvariti več denarja, kot ga je porabila, se bo kmalu soočila s kar močno konkurenco v segmentu luksuznih električnih vozil. Nedavno sta svoji električnih vozili predstavila Audi in Mercedes. Vozili bosta sicer prišli v prodajo prihodnje leto oziroma leta 2020. Tržni delež električnih vozil in priključnih hibridov bo letos kot kaže presegel dva odstotka vseh prodanih osebnih vozil.

Komentarji: