Petrol prvi, sledi mu Gen-I

Vodilna podjetja so povečala relativno težo v gospodarstvu. Družbe, uvreščene na lestvico, so lani ustvarile dve petini vseh prihodkov in polovico dobička.
Fotografija: Razmeroma malo velikih podjetij (še vedno) tvori jedro gospodarstva. Fotografija je iz proizvodnje družbe Domel. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Razmeroma malo velikih podjetij (še vedno) tvori jedro gospodarstva. Fotografija je iz proizvodnje družbe Domel. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Največja podjetja v državi so leta 2017, ki je bilo poslovno zelo uspešno, še povečala svoj relativni pomen v slovenskem gospodarstvu. To se je zgodilo, čeprav oblikovalci gospodarskih politik v vseh načrtih in strategijah poudarjajo, da bo rast v prihodnje temeljila na (zdaj) malih in srednjih podjetjih.

Tristo največjih podjetij z letošnje Delove lestvice je lani skupaj ustvarilo 41,7 milijarde evrov prihodkov (13,5 odstotka več kot predlani) in 1,7 milijarde evrov skupnega dobička (kar 21,4 odstotka več kot leta 2016), zaposlovala pa so 134.774 ljudi. Ker je gospodarstvo lani kot celota ustvarilo petodstotno rast BDP, so torej velika podjetja nadpovprečno zrasla.



To ugotovitev lahko izrazimo tudi drugače: tristo največjih je leta 2017 ustvarilo 44,4 odstotka prihodkov vseh gospodarskih družb, kar je za dobre tri odstotne točke več kot leta 2016. Še večja je razlika v dobičku, saj so največja podjetja lani skupaj ustvarila 51,4 odstotka dobička vseh podjetij, kar je deset odstotnih točk več kot v primerjalnem obdobju. Tudi število zaposlenih so te družbe povečale bolj kot drugi deli gospodarstva, saj so lani dajale kruh kar 28 odstotkom vseh zaposlenih v gospodarstvu (predlani je bil ta podatek 26 odstotkov).



Velika podjetja, ki so že zgodovinsko dobro zasidrana na trgu, so lani – če jih obravnavamo kot skupino – očitno znala izkoristiti sovpadanje dveh ugodnih gospodarskih trendov. Tudi leta 2017 se je nadaljevala skokovita rast izvoza (ta se je na ravni celotnega gospodarstva povečal za kar 19 odstotkov), hkrati pa so podjetja dobro izkoristila tudi rast domačega povpraševanja. Na lestvici 300 največjih najdemo tako največje izvoznike kot velike trgovce in infrastrukturna podjetja, ki večino svojih prihodkov ustvarijo na domačem trgu.
 

Petrol ima največ prihodkov, 3,8 milijarde evrov


Največje podjetje po skupnih prihodkih je tudi letos Petrol. Družba, ki trguje predvsem z naftnimi derivati in drugimi vrstami energije, je leta 2017 ustvarila 3,8 milijarde evrov prihodkov. Še eno podjetje iz energetske panoge – trgovec z elektriko Gen-I – se je uvrstilo na drugo mesto, z 2,5 milijarde evrov prometa. Na tretjem mestu je letos prvo proizvodno podjetje Revoz, ki je z rekordno proizvodnjo avtomobilov in rekordnim izvozom lani ustvaril 1,6 milijarde evrov prodaje.

Največja podjetja v letu 2017.
Največja podjetja v letu 2017.


Na četrtem mestu je farmacevtska družba Krka z 1,3 milijarde evrov prodaje, sledi ji trgovec na drobno Mercator. Ta je v primerjavi z lansko lestvico padel s tretjega na peto mesto, prodaja (1,2 milijarde evrov leta 2017) pa se mu je v primerjavi z letom 2016 zmanjšala za približno 12 odstotkov. Negativni zasuk je predvsem posledica poslovnih težav, v katerih se je največji slovenski trgovec lani znašel ob finančnem propadu svojega lastnika, hrvaškega agroživilsko-trgovskega konglomerata Agrokor.

Na vrhu lestvice podjetij z največjim dobičkom je trdno zasidrana Krka: lani ga je ustvarila 153,7 milijona evrov. Na drugem mestu ji sledi upravljavec avtocestnega omrežja Dars, ki je naračunal 141,1 milijona evrov dobička. Že na tretjem mestu, ki ga zaseda Lek, je število precej manjše, »samo« 88,2 milijona evrov.

Največja podjetja v letu 2017.
Največja podjetja v letu 2017.

 

Tudi velika podjetja imajo (lahko) izgubo


Med 300 največjimi podjetij po prometu pa je kljub splošnemu izboljšanju poslovnega okolja še vedno kar nekaj družb, ki poslujejo z izgubo. Našteli smo jih 17, skupaj pa so ustvarile 305 milijonov evrov izgube. Največ, 203,7 milijona evrov ali več kot dve tretjini, je je »pridelal« Mercator. Med velikimi podjetji, ki so v resnih težavah, je imel izgubo tudi dobavitelj avtomobilskih sestavnih delov Cimos (38,3 milijona evrov), z izgubo pa že nekaj let zaradi problematične investicije v šesti blok posluje Termoelektrana Šoštanj. Leto 2017 je končala z 32,3 milijona evrov izgube.

Največja podjetja v letu 2017.
Največja podjetja v letu 2017.


Med redkimi velikimi podjetji, ki so leta 2017 zmanjšala število zaposlenih, je Mercator. Z 8576 delavci je še vedno največji zaposlovalec v Sloveniji, sledi pa mu Pošta Slovenije s 5275 zaposlenimi. Na lestvici so tudi trije veliki industrijski zaposlovalci (Krka, Gorenje in Lek), na šestem mestu pa je kadrovska agencija Adecco s 3461 zaposlenimi. Med več kot 66.000 podjetji, ki delujejo v Sloveniji, tristo največjih sestavlja hrbtenico gospodarstva. Vendar nekatera med njimi poslujejo z izgubo oziroma ustvarjajo nizko dodano vrednost, tudi nižjo od 30.000 evrov na zaposlenega.

Največja podjetja v letu 2017.
Največja podjetja v letu 2017.


Gospodarska zbornica Slovenije je prejšnji teden opozorila, da Slovenija nujno potrebuje strukturne reforme ter večja vlaganja v raziskave in razvoj, s čimer bi spodbudili razvoj donosnejših in konkurenčnejših dejavnosti. Tudi v pravkar objavljenem poročilu švicarskega IMD o konkurenčnosti svetovnih gospodarstev v primeru Slovenije poudarjajo, da so manjša in srednja podjetja zelo učinkovita (na 15. mestu med 63 ocenjevanimi državami), velika pa precej manj (54. mesto). Slovenija se je na tej lestvici letos uvrstila na 37. mesto in za šest mest izboljšala svojo uvrstitev.

Komentarji: