Vojna med lastniki Deželne banke Slovenije

Po odstopu predsednice uprave je DBS ostala še brez polovice nadzornikov – Bo Banka Slovenije ukrepala proti Vrisku?
Fotografija: Deželno Banko Slovenije pretresajo spori njenih lastnikov, spopad se preveša v svojo finanlno fazo. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Deželno Banko Slovenije pretresajo spori njenih lastnikov, spopad se preveša v svojo finanlno fazo. FOTO: Jože Suhadolnik

Spor med lastniki Deželne banke Slovenije, finančne ustanove, ki ima v rokah tretjo največjo mrežo poslovalnic v državi, se očitno preveša v finale. Sklicana je skupščina banke, na kateri bo treba odločiti o imenih treh novih nadzornikov, saj je nadzorni svet prepolovljen. Kateri tabor bo zmagal?



V banki sta se spopadla dva tabora lastnikov. Na eni strani je skupina Prva Group Alenke Žnidaršič Kranjc, skupaj s skupino KD, v okviru katere je tudi zavarovalnica Adriatic Slovenica ter še nekaj drugih manjših lastnikov, na drugi strani pa je Kapitalska zadruga, ki ima v lasti 21-odstotni delež DBS. Peter Vrisk, ki je v preteklosti banko povsem obvladoval, vodi Kapitalsko zadrugo in nadzorni svet banke. Spomladi je lastniški delež Kapitalske zadruge v DBS zmanjšal in četrtinski delež prodal skupini Prva. Nato se je med lastniki očitno zaiskrilo.

Spopad je javno eskaliral sredi julija. Takrat je uradno zaradi osebnih razlogov odstopila predsednica uprave Sonja Anadolli, ki je v osmih letih banko prepeljala skozi različne faze. Medtem se je prepolovil tudi šestčlanski nadzorni svet banke. Sredi tedna je namreč v javnost prišla informacija, da je s funkcije odstopil še tretji nadzornik. O novih članih bodo sprti lastniki odločali na skupščini v začetku prihodnjega meseca, medtem pa je Banka Slovenija dobila predlog za preverbo, ali Peter Vrisk sploh še izpolnjuje pogoje in dolžnosti za člana nadzornega sveta banke, kot to določa zakonodaja. V gradivu, ki ga je prejela Banka Slovenije na to temo, je po naših informacijah med drugim zapisano, da obstaja sum konflikta oziroma nasprotja interesov in posledično nespoštovanja bančne zakonodaje.


 

Kaj naj preveri regulator


Peter Vrisk je bil pri postopku prodaje delnic DBS skupini Prva v dvojni vlogi, piše v prijavi regulatorju. Najprej kot predsednik Kapitalske zadruge, v okviru katere je bil vpleten v pogajanja o prodaji delnic banke skupini Prva, nato pa tudi pri odločanju o tej prodaji na seji nadzornega sveta DBS, ko je ta odločal o izdaji dovoljenja za to prodajo. Iz odločanja o tem naj se ne bi izločil. Od uprave banke DBS, lahko preberemo v prijavi sumov nepravilnosti, naj bi zahteval oblikovanje nove službe za kadre, za vodjo pa naj bi zahteval kar imenovanje svojega sina Matije Vriska. Zakonodajo pa naj bi kršil tudi pri vprašanjih, povezanih s Semenarno Ljubljana, ki je v lasti DBS. Banka Slovenije (BS) je bila opozorjena tudi na nujnost proučitve prekoračitev pooblastil, ki naj bi si jih Vrisk privoščil v funkciji predsednika nadzornega sveta, in poseganja v delo uprave DBS.

Peter Vrisk, predsednik nadzornega sveta, se na prošnje za pojasnila o dogajanju v zakulisju finančne ustanove ne odziva FOTO: Tomi Lombar
Peter Vrisk, predsednik nadzornega sveta, se na prošnje za pojasnila o dogajanju v zakulisju finančne ustanove ne odziva FOTO: Tomi Lombar


Če bo Banka Slovenija sume kršitev bančne zakonodaje potrdila, lahko Vrisku izreče ukrep prepovedi opravljanja funkcije člana nadzornega sveta. Če bi se to zgodilo, bi izgubil dolgoletno prevlado v DBS in njenem nadzornem svetu. Vrisk se na prošnjo Dela za komentar dogajanja tudi tokrat ni odzval.

Da dogajanje v DBS očitno zanima vrh regulatorja bančnega trga, kažejo srečanja predstavnikov BS z različnimi predstavniki te poslovne banke. Na uradnem sestanku so bili namreč tako Vrisk kot tudi predstavniki skupine Prva, ki je sicer v svoje roke nadzorni delež 25 odstotkov plus ena delnica DBS dobila spomladi. Viceguverner Banke Slovenije Primož Dolenc pa se je na službenih kosilih, kot smo poročali, tudi sam srečal z različnimi predstavniki DBS.
Banka Slovenije je zaradi konflikta interesov že razrešila podpredsednika nadzornega sveta DBS Marjana Janžekoviča iz Kmetijske zadruge Ptuj. Lastniki iz kroga Petra Vriska ima sicer v lasti 33 odstotkov delnic Deželne banke Slovenije.

Preberite še:

Komentarji: