»Vsak dan si vzamem 30 minut za učenje novih gibalnih vzorcev«

O vsakdanjih navadah uspešnih ljudi je tokrat spregovorila edina Slovenka, ki je zaposlena pri ligi NBA, Vanja Černivec.
Fotografija: Vanja Černivec v Madridu preživi večino časa. Ponavadi je v pisarni in pripravlja vse potrebno za prihajajoče dogodke. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Vanja Černivec v Madridu preživi večino časa. Ponavadi je v pisarni in pripravlja vse potrebno za prihajajoče dogodke. FOTO: Osebni arhiv

Nekdanja košarkarica in uslužbenka ministrstva za zunanje zadeve je študirala mednarodne odnose in kot velika ljubiteljica košarke že v mladih letih kot prostovoljka sodelovala pri organizaciji športnih dogodkov v Sloveniji, na katerih so njeno strast in zagnanost opazili tudi v ligi NBA. Sprva so jo zaposlili kot zunanjo izvajalko projektov, npr. v Indiji in na Kitajskem, nato pa je dobila redno delo v NBA v Londonu in v Madridu. Večji del časa se posveča mladim talentom s celega sveta, ko organizira športne priprave in tekme mladinskih lig.»«

Kje in kako začenjate jutra?

Navkljub kaotičnemu urniku, se skušam držati svoje jutranje rutine. Vstanem med 6 in 6:30 zjutraj in se v postelji spijem kavico in obvezno pogledam Luka’s/ NBA highlights preteklega večera. Nato si vzamem dobro uro časa za jutranji trening, ki je zelo odvisen od tega v kateri državi/hotelu se zbudim, vsak dan pa vključuje trening mobilnosti, ki se zaključi z meditacijo. Sledi zajtrk in branje svetovnih novick.

Kako zaključite dan?

Na službenih potovanjih in dogodkih se naši dnevi ponavadi zaključijo s poznimi delovnimi večerjami ali sestanki. Moj urnik je popolnoma podrejen dogodku, gostom (NBA igralcem, trenerjem, NBA legendam) oziroma naši ekipi. V kolikor sem doma v Madridu, se najraje “zaprem” v tišino svojega stanovanja in preberem kakšno knjigo ali nadoknadim manko spanja.

Koliko ur na dan delate?

Naj zveni se tako “pocukrano”, sploh nimam občutka da hodim v službo. Dejansko sem 24/7 predana službi in neizmerno uživam v tem, kar delam. Redki so dnevi, ko nisem na službenem potovanju ali dogodku ali za računalnikom, tako da se kar bojim delovnik pretvorit v statistiko.

Kako je videti vaš tipičen delovnik?

Najlepši del mojega delovnika je, da ni “tipičen”. V Madridu, preživim večino časa v pisarni in pripravljam vse potrebno za prihajajoče dogodke. V kolikor sem na dogodku, preživim večino dneva na igrišču kot trener ali v zakulisju v vlogi “event manager-ja”.  Kot sem ze zgoraj omenila, se naši dnevi na dogodkih ponavadi zaključijo ob dobri večerji in zanimivi družbi.

Katera knjiga se vam je nazadnje vtisnila v spomin?

Knjiga, ki je na vrhu moje lestvice in bi jo toplo priporocila vsem je Man’s search for Meaning od Viktorja Frankla. Trenutno pa z uzitkom prebiram knjige Yuval Noah Harari-ja: Sapiens, Homo Deus in 21 Lessons for the 21st Century.

Ali bo kdaj po vašem mnenju na čelu NBA poveljevala ženska? Boste morda to vi?

Zanimivo vprašanje. Znotraj NBA imamo ogromno žensk na vodilnih položajih, tako na sedežu v New Yorku, kot tudi v drugih regionalnih izpostavah. Tudi NBA ekipe so zacele intenzivno vlagati in iskati ženski kader, saj spoznavajo, da je raznolikost zelo pomembna pri sprejemanju odločitev, kot tudi pri grajenju vrednot in kulturi podjetja.

Kaj lahko fenomen Dončič naredi za večjo prepoznavnost Slovenije in Evrope na košarkarskem parketu?

Luka je trenutno daleč najbolj prepoznaven slovenski športnik in samo čas bo pokazal, kakšno vlogo bo imel pri prepoznavnosti slovenske in evropske košarke. Vse kaže, da je na odlični poti, da nasledi Dirka Nowitzkega, ki je v oceh večine, najboljši evropski košarkar vseh časov in upamo lahko, da bo razbil določene stereotipe o vrhunskih igralcih v NBA. Ne bi si oprostila, če ob tej priložnosti ne bi pozvala celotne Slovenije, da podpre Luko pri glasovanju za All Star tekmo. Lepo bi bilo imeti predstavnika iz Slovenije dve leti zapored. Glasovanje se jbo začelo 25. decembra in resnično upam, da nam uspe pripeljat Luko tja kamor spada, med zvezde.

Kako ohranjate kondicijo?

Težko (smeh). Žal mi službena potovanja ne omogočajo rutine pri treningu in to je precej velik izziv. Kot sem že omenila, si vsako jutro vzamem dobro uro zase in lokaciji prilagodim trening. Vedno pa vsaj 30 min posvetim treningu mobilnosti in učenju novih gibalnih vzorcev.

Vam je Madrid bližje kot Maribor? Zakaj?

Vedno sem bila in vedno bom ponosna Mariborčanka. Je pa res, da mi je Madrid v dveh letih močno zlezel pod kožo. Po dolgem času lahko rečem, da se v nekem mestu počutim kot doma. Madrid ima izredno lepo energijo in je v primerjavi z Londonom in Pekingom zelo obvladljivo mesto. Mesto prav tako nudi ogromno športnih in kulturnih dogodkov ...... da o odlični hrani, vinu in sončnem vremenu ne izgubljam besed.

Kaj počnejo Španci drugače kot Slovenci in kaj bi se lahko od njih naučili?

Ne samo Slovenci, večina zahodne Evrope bi se lahko od Špancev naučila, kako vsak dan zajeti z veliko žlico. Tako stari kot mladi Španci znajo resnično uživati v vsakodnevnih opravilih in si vzamejo čas za kosilo, večerje, prijatelje.. Generalno pa se mi zdi, da smo v Sloveniji preveč negativni in se ne sploh ne zavedamo, kako visok standard življenja imamo doma.
kaja.kovic@delo.si

Komentarji: