Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Aleš Ipavec, prvi mož Ljubljanske borze

Borzo je popeljal v nove čase – na pot regionalnega povezovanja, novih produktov in podpore podjetjem.
Fotografija: »Z novo koalicijsko pogodbo so bili predstavljeni določeni ukrepi, ki bi lahko zelo prizadeli že tako oslabljen kapitalski trg, in to ravno zdaj, ko smo ga tudi s pomočjo EBRD, EIF in drugih evropskih institucij začeli ponovno oživljati,« meni Alešš Ipavec. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
»Z novo koalicijsko pogodbo so bili predstavljeni določeni ukrepi, ki bi lahko zelo prizadeli že tako oslabljen kapitalski trg, in to ravno zdaj, ko smo ga tudi s pomočjo EBRD, EIF in drugih evropskih institucij začeli ponovno oživljati,« meni Alešš Ipavec. FOTO: Blaž Samec/Delo

Devetintridesetletni predsednik uprave Ljubljanske borze, ustanovljene leta 1989, je bil, preden je pred dvema letoma nastopil mandat sedanje funkcije, zaposlen v Hypo Alpe-Adria-Bank, kjer je opravljal različne vodstvene funkcije. Ima bogate izkušnje s področja bančništva in trgovanja z vrednostnimi papirji, ki jih je pridobil v svoji skoraj 15-letni karieri. Borzo je popeljal v nove čase – na pot regionalnega povezovanja, novih produktov in podpore podjetjem, kar pred tem ni spadalo v prvo kotacijo.

Kako pričnete jutra?

Na polno. Sprehod s psom, razvažanje otrok v vrtec oziroma šolo, nato pa sledi dnevni preizkus strpnosti, ko v Domžalah padem v stoječo kolono avtomobilov.

Kako ohranjate zdravje in telesno pripravljenost?

S športom se ukvarjam že tako rekoč vse življenje, hribi in kolo so moja velika strast. Zadnja leta pa se čedalje bolj posvečam tudi zdravi prehrani, razgibalnim vajam in na splošno skrbi za zdravo telo in um. Leta pač ...

Najljubše knjige?

Večinoma berem strokovne knjige s področja financ, športa in medicine. Od leposlovja so name naredile največji vtis knjige Alamut Vladimirja Bartola, Sto let samote Gabriela Garcíe Márqueza in Ime rože Umberta Eca. Trenutno berem Jezero Tadeja Goloba. Nič izvirnega torej, klasike.

Katere delnice na Ljubljanski borzi ustvarjajo največjo dinamiko – domače ali tuje?

Domače, tujih tako rekoč ni. Je pa veliko tujih investitorjev. Pri vsakem tretjem oziroma četrtem poslu sodeluje tuji investitor.

Je dinamika naše borze živahna v primerjavi s tujimi?

Odvisno. Če se primerjamo z Jugovzhodno regijo, potem se lahko pohvalimo, da smo zelo dinamična in uspešna borza, če pa nam pogled uide proti Zahodu, postane primerjava rahlo tragikomična.

Kakšne so vzporednice med delom na borzi in filmom

Volk z Wall Streeta

?

Borza je zgolj platforma, na kateri trgujejo naši člani, se pravi borznoposredniške hiše in banke. Film prikazuje, kako poteka posel na zadnjih, samo delo na borzi je veliko bolj umirjeno. Smo nekakšen varuh, ki skrbi, da posli, ki so predstavljeni v filmu, potekajo nemoteno, predvsem pa skladno s pravili borze.

Ali investirate? V kaj?

Seveda, največ v kvalitetno preživljanje prostega časa in tukaj ne gledam na denar. Če me pa sprašujete o finančnem delu, tukaj sem pa veliko bolj konservativen in zagovarjam razpršeno naložbeno politiko. Se pravi delnice, obveznice, nepremičnine, depoziti itd.

Kakšne so vaše napovedi slovenske gospodarske slike v prihodnjih letih?

Za zdaj kaže presenetljivo dobro. Je pa zelo odvisno od tega, kam se bo usmerila nova vlada. Prve informacije o koalicijski pogodbi niso najbolj spodbudne, verjamem pa, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha.

Kako bo koalicijska pogodba vplivala na dinamiko borze?

Kot rečeno, določeni ukrepi, ki so bili predstavljeni, bi lahko zelo prizadeli že tako oslabljen kapitalski trg, in to ravno zdaj, ko smo ga tudi s pomočjo EBRD, EIF in drugih evropskih institucij začeli ponovno oživljati. Na žalost politika zelo slabo razume, kako pomemben je razvit kapitalski trg za razvoj celotnega gospodarstva določene države. Navsezadnje smo, kot država Slovenija, dobili opozorilo in priporočilo evropske komisije, da moramo na tem področju nujno kaj postoriti. Smo namreč na repu vseh možnih lestvic v evrskem območju. Tudi zaradi tega me tovrstni ukrepi zelo presenečajo.

Kje dopustujete?

Konce tedna radi preživljamo na morju ali v hribih, daljše dopuste pa običajno kje v tujini.

Kako zaključite dan?

Večeri, ko gresta otroka spat, so namenjeni treningom oziroma branju.

Komentarji: