VW je stopil v električno ero

Avtomobilski pogoni: Volkswagen začenja  tekmo s Teslo

Objavljeno
09. maj 2019 06.00
Posodobljeno
09. maj 2019 06.00
Član uprave koncerna VW Jürgen Stackmann je na včerajšnji tiskovni konferenci predstavil začetek prodaje električnih volkswagnov. Foto Gregor Pucelj
Berlin – Jasno je bilo, da se bo zgodilo, nismo pa vedeli, da se bo zgodilo tako hitro. Eden največjih proizvajalcev osebnih vozil Volkswagen je danes z velikim korakom stopil v »električno« ero. Začela se je z začetkom prednaročniške kampanje za prvega od zasnove električnega VW ID.3.

ID.3 (ID za intelligent design) se uvršča v kompaktni razred oziroma ima zunanje mere golfa, ker pa je bil že od samega začetka, se pravi od zasnove, namenjen električnemu pogonu, bo prostornejši. ID.3 bodo predstavili na jesenskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu, proizvodnja bo stekla konec leta. Izdelovali ga bodo s tremi različno močnimi baterijami z dosegom od 330 do 420 kilometrov. Cena osnovnega modela se bo v Nemčiji gibala tesno pod 30.000 evri; cene za kupce v Sloveniji bodo predvidoma znane septembra.

image
ID.3 (ID za intelligent design) se uvršča v kompaktni razred oziroma ima zunanje mere golfa. Foto Gregor Pucelj


Začetek prednaročniške in promocijske kampanje je za VW novost, ki smo jo do zdaj poznali predvsem pri Tesli oziroma Elonu Musku. Z nakazilom prek spletne strani - pri nas bo depozit 500 evrov, drugod po Evropi 1000 evrov - se bodo potencialni kupci iz 29 evropskih držav postavili v vrsto za ID.3 1st, ki jih bodo izdelali le 30.000, imeli bodo srednjo baterijo in bogato opremo. »Prva izdaja« ID.3 bo imela na nemškem trgu tudi to ugodnost, da bodo imeli lastniki v prvem letu do 2000 kilovatov brezplačnega polnjenja na javnih polnilnicah.

Uvoznik VW v Sloveniji bo načrte in električne polnilne rešitve predstavil prihodnji teden.