Z računalniško igro do 150.000 evrov finančne podpore za vstop na tuje trge

Čeprav so digitalne rešitve za testiranje vida in odpravljanje težav z vidom nišno in specifično področje, skrivajo velik tržni potencial.

Objavljeno
15. april 2019 13.57
Posodobljeno
15. april 2019 14.43
Za skupino Salus to ni prva investicija v zagonsko podjetje. FOTO: Boštjan Berglez
Idrija – Zagonsko podjetje Smart Optometry, ki je lani prejelo priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za najbolj inovativno mlado podjetje in nominacijo za slovenski start-up leta, se zdaj lahko pohvali z novim uspehom, investicijo skupine Salus.
 
Smart Optometry, ki razvija digitalne rešitve za testiranje vida in odpravljanje težav s tem čutilom, je s svojimi inovativnimi produkti dosegel že več kot 60.000 uporabnikov širom po svetu. Globalni potencial rešitev, ki jih razvija mala ekipa idrijskih strokovnjakov, je očitno prepričal tudi skupino Salus, znano po istoimenskem veletrgovcu z zdravili in medicinskimi pripomočki, saj so ekipo strateško podprli z investicijo »seed« v višini 150.000 evrov, ki bo namenjena hitrejšemu vstopu na trge Zahodne Evrope in ZDA.


Od razvoja do faze rasti in širitve

 
»Za nami je zelo dolg razvojni cikel, kar je v naši branži povsem razumljivo, zdaj prihajamo v fazo rasti in širitve. S skupino Salus smo dobili strateškega investitorja, ki verjame v vizijo našega podjetja, hkrati pa njihova investicija dokazuje trdnost samega poslovnega modela ter zaupanje v izvrstno ekipo, s katero razvijamo prebojne rešitve, ki izboljšujejo življenja otrok in njihovih staršev,« je povedal izvršni direktor Smart Optometry Žan Menart.
 
»Investicija je nova prelomnica v našem podjetju. Z rešitvijo AmblyoPlay bomo v prihajajočih mesecih močno povečali prisotnost na trgih Zahodne in Severne Evrope ter v Združenih državah Amerike in posledično podprli nadaljnjo rast podjetja. Že zdaj imamo v planu več vznemirljivih razširitev našega portfelja rešitev v smeri diagnostike, monitoringa in odpravljanja težav z vidom,« je dodal Menart in pri tem izrazil veselje, da jim ob strani poleg Salusa stoji Kolektor s svojim korporativnim skladom tveganega kapitala Kolektor Ventures. S pospeševalniškim programom jih je podprl tudi EyeFocus nemškega farmacevtskega giganta Bayer.

image
SmartOptometry se prebija na tuje trge. FOTO: Boštjan Berglez


Za otroke z lenim očesom

 
AmbloPlay je namenjen izboljševanju vida otrok z lenim očesom, zasnovan pa je kot računalniška igra, ki otroke spodbuja k vadbi ter se stalno prilagaja njihovemu napredku.
 
Pri težavah z lenim očesom gre za zdravstveno stanje, pri katerem je eno oko bolj razvito od drugega, zaradi česar imajo možgani težavo z usklajevanjem neenotnih slik obeh očes. Zato začnejo sistematično izklapljati vid v slabšem očesu, kar med drugim vodi v izgubo globine vida, dvojni vid, predvsem pa v težave z branjem in učenjem ter posledično celostnim razvojem otroka. Leno oko prizadene od tri do pet odstotkov celotne populacije otrok oziroma več kot 130 milijonov posameznikov.
 
Čeprav so digitalne rešitve za testiranje vida in odpravljanje težav z vidom zelo nišno in specifično področje, skrivajo velik tržni potencial. Globalni trendi namreč kažejo, da bodo z vidom povezane težave zaradi staranja prebivalstva in sodobnega načina življenja do leta 2050 resno prizadele že polovico svetovnega prebivalstva.

image
AmbloPlay je namenjen izboljševanju vida otrok z lenim očesom, zasnovan pa je kot računalniška igra. FOTO: Marko Čuk


Salus zasleduje strateške usmeritve digitalizacije in razvoja

 
Skupina Salus med drugim vključuje enega vodilnih veletrgovcev na področju preskrbe z zdravili, medicinskimi pripomočki in farmacevtskimi izdelki v Sloveniji, prisotna pa je tudi na nekaterih trgih JV Evrope. Z investicijo v družbo Smart Optometry skupina Salus zasleduje svoje strateške usmeritve digitalizacije in razvoja novih poslovnih modelov na osnovi inovativnih storitev, ki so namenjene končnim uporabnikom in izboljšanju njihove kakovosti življenja.

Za skupino Salus to ni prva investicija v zagonsko podjetje, saj je pred leti med prvimi investitorji vstopila tudi v lastništvo slovenskega start-upa Doctrina.