Z združitvijo Fiat Chryslerja in PSA nastal četrti največji avtomobilski proizvajalec na svetu

Letno naj bi ustvarili približno 170 milijard evrov prihodkov in približno 11 milijard evrov dobička iz poslovanja ter proizvedli 8,7 milijona vozil.
Fotografija: Fiat se je spomladi želel združiti z Renaultom, a je posel, ki mu je nasprotovala tudi francoska vlada, padel v vodo. FOTO: Regis Duvignau/Reuters
Odpri galerijo
Fiat se je spomladi želel združiti z Renaultom, a je posel, ki mu je nasprotovala tudi francoska vlada, padel v vodo. FOTO: Regis Duvignau/Reuters

 Ameriško-italijanski avtomobilski proizvajalec Fiat Chrysler in francoska skupina PSA sta danes sporočila, da se bosta združila. V skupni družbi, ki bo imela sedež na Nizozemskem, bosta imeli družbi vsaka po 50-odstotni lastniški delež, skupaj pa bosta predstavljali četrtega največjega proizvajalca avtomobilov na svetu.
 
Z združitvijo bo nastal četrti največji avtomobilski proizvajalec na svetu, pred njim bodo Volkswagen, zavezništvo Renault-Nissan in Toyota. Letno naj bi ustvaril približno 170 milijard evrov prihodkov in približno 11 milijard evrov dobička iz poslovanja, so danes v skupni izjavi zapisali v obeh družbah. Letno naj bi proizvedli 8,7 milijona vozil.

Skupno družbo bosta vodila predsednik Fiata Chryslerja John Elkann, glavni izvršni direktor PSA Carlos Tavares pa bo glavni izvršni direktor in član upravnega odbora.

Družbi bosta z združitvijo znatno privarčevali. FOTO: Massimo Pinca/Reuters
Družbi bosta z združitvijo znatno privarčevali. FOTO: Massimo Pinca/Reuters


Družbi bosta z združitvijo znatno privarčevali, saj si bosta delili stroške razvoja električnih avtomobilov, ki bodo v prizadevanjih sveta za znižanje emisij toplogrednih plinov vse bolj prihajali v ospredje. Ocenjujejo, da bodo prihranki letno nanesli tja do 3,7 milijarde evrov, in sicer brez zapiranja tovarn.

Združitev obeh skupin bo sicer pod eno streho pripeljala znamke Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot in Vauxhall. Fiat se je sicer že spomladi želel združiti z Renaultom, a je posel, ki mu je nasprotovala tudi francoska vlada, padel v vodo.

Komentarji: