Za službo viceguvernerja BS se poteguje kar deset kandidatov

Na potezi je zdaj predsednik Pahor, njegov izbrani kandidat bo za izvolitev v DZ potreboval 46 poslanskih glasov.
Fotografija: V Banki Slovenije je po odhodu Marka Bošnjaka izpraznjen viceguvernerski fotelj. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
V Banki Slovenije je po odhodu Marka Bošnjaka izpraznjen viceguvernerski fotelj. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – Na javni poziv predsednika države za prijave na prosto delovno mesto viceguvernerja Banke Slovenije se je v predpisanem roku odzvalo deset kandidatov. Med prijavljenci je kar nekaj znanih imen iz bančnega, finančnega in akademskega sveta.

Kandidati za viceguvernerski položaj so Štefan Belingar iz banke​ BKS, nekdanji finančni minister Andrej Bertoncelj, direktorica analitsko-raziskovalnega centra v BS Arjana Brezigar Masten, ekonomist Anže Burger s FDV, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić, Kristijan Hvala z Združenja bank Slovenije, nekdanja državna sekretarka na MF Saša Jazbec, Matjaž Koman z Ekonomske fakultete, Franci Tušek iz PwC Slovenija in ekonomistka Tina Žumer.

Predsednik republike bo proučil prejete kandidature in nato konec septembra opravil posvete z vodji poslanskih skupin. V teh pogovorih se bo potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem, so sporočili iz predsednikovega kabineta.

Pahor bo državnemu zboru izbranega kandidata predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur. Zakon mu omogoča, da pri tem izbira med prijavljenimi kandidati, lahko pa predlaga tudi drugega po svojem izboru.
Izbrani kandidat, ki bo na tem mestu nasledil Marka Bošnjaka, sicer za izvolitev v državnem zboru potrebuje večino, torej 46 poslanskih glasov. V preteklosti je bila ta letvica za nekatere kandidate že previsoka. Mandat viceguvernerja traja šest let, z možnostjo ponovnega imenovanja, bruto plača pa je slabih deset tisoč evrov.

O favoritu za to mesto je težko govoriti, vse bo odvisno od politične podpore v parlamentu, kjer pa je glasovanje tajno in izid še toliko bolj negotov. V zdajšnjih razmerah, ko je denarna politika vodena v Frankfurtu, bi bil po mnenju poznavalcev najbolj dobrodošel kandidat nekdo, ki se spozna na bančni sistem, tveganja v njem in nadzor bank.

Komentarji: