Zaposleni v Magni v skrbeh za službe (VIDEO)

Trije delavci Magne v Hočah so izrazili negotovost o usodi lakirnice.
Fotografija: Pritožba na upravno sodišče bi zagon premaknila daleč v prihodnost. Speča tovarna stane 1,7 milijona evrov na mesec. Foto Tadej Regent
Odpri galerijo
Pritožba na upravno sodišče bi zagon premaknila daleč v prihodnost. Speča tovarna stane 1,7 milijona evrov na mesec. Foto Tadej Regent

Potem ko je zaposlene v ponedeljek nagovoril vodja projekta Magna Nukleus David Adam, so danes trije zaposleni izrazili negotovost o usodi lakirnice in službami 200 ljudi. Proizvodnja bi se lahko preselila v Gradec.

Vodja Magne David Adam je v ponedeljek zaposlenim zagotovil, da je testna proizvodnja še naprej predvidena ta mesec, a jim dal vedeti, da obstajajo še določeni zapleti. Okoljevarstveno dovoljenje še ni pravnomočno, o pritožbi Združenja Rovo pa lahko ministrstvo za okolje in prostor odloča še do 21. marca. Po naših informacijah je ministrstvo za okolje tik pred tem, da pritožbo zavrne. Vendar je na njihovo odločitev v 30 dneh od vročitve še mogoča pritožba na upravno sodišče, kar zagon proizvodnje ne bi le premaknilo za več mesecev, temveč jo po besedah treh zaposlenih, ki so danes spregovorili, celo ogrozilo.
 

Zaposleni se bojijo za službe
 

»Prihodnji teden bi radi začeli s proizvodnjo, a beremo, da so težave. Radi bi izpostavili skrb, da je tu neka negotovost. Na drugem koncu Slovenije se nekdo drug igra politične igre,« izpostavlja Jure Šafner, ki se je v hoško Magno preselil iz Gradca.
 
Trenutno v lakirnici preizkušajo proizvodnje linije in jih povezujejo. Vse, da bi proizvodnjo dočakali pripravljeni. A čeprav je ta načrtovana za prihodnji teden, je zaradi še nepridobljenega okoljevarstvenega dovoljenja, več kot očitno ne bo. Tako je med 200 zaposlenimi vse več negotovosti.


 
»Zaposleni vsak dan sprašujejo, kaj se dogaja. Če je res, da lahko računajo, da ostanejo brez službe. Negotovost je velika. Pričakujem otroka, pa ne vem, če bom še imela službo, ko se vrnem,« poudarja poslovna sekretarka Nataša Vidovič.

 
Govorice o selitvi v Gradec
 

Prav vsi zaposleni so slovenski državljani, le dva v vodstvenem kadru prihajata iz Avstrije. Številni med njimi so pustili dobre službe, tako kot tudi Urh Klevže, ki je zadolžen za upravljanje z objektom. »Sprašujem se, ali sem se dobro odločil,« izpostavlja.
 
Zaposlenim je med tem že prišlo na uho, da obstaja plan B, po katerem naj bi se aktivnosti preselile nazaj v Gradec. »Potem takem jaz za sebe tu več ne vidim prostora. Negotovost je,« pravi Klevže.



Nekateri si že iščejo alternative


Omenjena trojica sicer ne predstavlja vseh zaposlenih v hoški Magni, a poudarja, da si prav vsak izmed dvestoterice delavcev želi začeti s proizvodnjo.

Tako pa z negotovostjo pričakujejo prihodnji teden in ne vedo, kaj se bo zgodilo, če ne bo začetka proizvodnje. Nekateri si tako v strahu pred izgubo službe že iščejo alternative, saj se zavedajo, da v kolikor za lakirnico ne bodo pridobili dovoljenja, bo Magna na globalni ravni naročila strank morala izpolniti nekje drugje.
 

 


 

Komentarji: