Zaradi Gorenja župan Velenja pisal Šarcu

Bojan Kontič: Ocenjujemo, da je dobro leto po tem, ko je Gorenje prevzel kitajski Hisense, stanje že postalo kritično.
Fotografija: Župan Bojan Kontič upa, da bi napovedano selitev Gorenjeve uprave v Ljubljano lahko preprečil kar Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Župan Bojan Kontič upa, da bi napovedano selitev Gorenjeve uprave v Ljubljano lahko preprečil kar Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Potem ko se je prejšnji teden velenjski podžupan Peter Dermol srečal s predstavniki delavcev Gorenja, še prej pa z vodstvom družbe, je župan Bojan Kontič poslal pismo premieru Marjanu Šarcu. Kot piše Kontič, so v Velenju zaskrbljeni zaradi aktivnosti in namer Gorenja, ki je za lokalno skupnost izjemnega pomena že sedemdeset let.
 
»Trenutna situacija v podjetju, načrti novega vodstva in razpoloženje zaposlenih so daleč od obljub in zavez, ki so jih novi lastniki dajali ob prevzemu družbe. Ocenjujemo, da je dobro leto po tem, ko je Gorenje prevzel kitajski Hisense, stanje že postalo kritično,« je v pismu Šarcu zapisal Kontič. S skoraj istimi besedami in tudi, da je stanje kritično, je dogajanje v Gorenju na sestanku s predstavniki občine opisal predstavnik sindikata Žan Zeba.


 

Proti selitvi uprave

 
Vodstvo velenjske občine se je v zadnjih tednih sestalo z glavnim direktorjem Gorenja Chao Liujem, prejšnji teden še s predstavniki delavcev in sindikatom. Z delavci so se sestali po tem, ko je uprava napovedala selitev uprave v Ljubljano. Chao Liu je vodstvu občine povedal, da Velenje ostaja proizvodno in razvojno središče za Hisense, od koder bodo upravljali proizvodne lokacije za celotno Evropo. Sodeč po odzivih iz velenjske občine vodstvu Gorenja ne verjamejo, vsekakor pa so proti selitvi uprave.
 
Kot je zapisal Kontič, se s takšnim vodenjem Gorenja ne strinjajo in upajo tudi na Šarčevo pomoč: »Odločno nasprotujemo selitvi upravnega dela Gorenja v Ljubljano, saj gre za še eno obliko centralizacije sistema, ki je eden izmed ključnih problemov Slovenije. Navsezadnje so nas zadnje čase polna usta raznih ukrepov proti centralizaciji, pa pokažimo, da nas niso samo besede. Kot predsednika Vlade RS vas pozivamo, da odločno ukrepate proti selitvi upravnega dela Gorenja.«
 
Pismo so v velenjski občini v vednost poslali veleposlaniku Ljudske republike Kitajske nj. eksc. Wang Shunqingu, ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku in predsedniku Gospodarske zbornice Slovenije Boštjanu Gorjupu.


Zasebne družbe ne more voditi ne župan ne premier


Iz Gorenja so glede Kontičevega pisma opozorili, da je Gorenje družba v »stoodstotni zasebni lasti, zato pozivi premierju, naj se vmešava v poslovne odločitve zasebne družbe, jim nasprotuje ali poskuša nanje kakorkoli vplivati, niso ne utemeljeni in ne legitimni«.

Še enkrat so poudarili, da je glavni direktor Chao Liu na sestanku s podžupanom Mestne občine Velenje »pojasnil načrte z velenjsko proizvodno lokacijo in tudi načrte za novo podjetje v Ljubljani, podžupan pa je glavnega direktorja povabil tudi na decembrsko sejo mestnega sveta, ki se je bomo udeležili in podrobneje predstavili Hisensove načrte in izzive v zvezi Gorenjem, saj si želimo in si prizadevamo obdržati dobre odnose in ustrezen pretok informacij z lokalno skupnostjo. Razumemo, da spremembe v podjetju takšnega obsega in pomena za lokalno okolje običajno naletijo na odpor, tudi če gre za manjše število delovnih mest, vendar sta nam kot največjemu zaposlovalcu v občini in regiji podpora in sodelovanje z občino izjemno pomembna, saj so od razmer v lokalnem okolju v veliki meri odvisni tudi prihodnje naložbe in razvoj podjetja. Socialni dialog s sindikatom, katerega navedbe navaja občina kot svoje, pa mora potekati in poteka neposredno s sindikatom ter znotraj podjetja.«
 
»Poslovne odločitve v družbi, v kateri je stoodstotni lastnik, sprejema Hisense, ki se je odločil v Sloveniji vzpostaviti center upravljanja Hisensa za vso Evropo. Slovenija s tem pridobiva, lastnik pa organizira družbo tako, da bo integrirana v poslovno okolje korporacije Hisense, ob hkratni nujni sanaciji poslovanja, ki poteka že vse od prevzema (reorganizaciji, optimizaciji poslovanja, povečanju učinkovitosti in zmanjšanju stroškov), da bo družba lahko dolgoročno obstala in rasla. To pa bi moral biti nenazadnje tudi interes občine, v kateri postaja Gorenje z več kot 4000 zaposlenimi osrednja Hisensova proizvodna lokacija za vso Evropo,« so že zapisali v Gorenju.

Preberite še:

Komentarji: