ZDA v sporu glede nedovoljene pomoči Airbusu zagrozile s trgovinskimi ukrepi proti EU

V sporu med ZDA in EU v Washingtonu trdijo, da Airbus od članic EU prejema nedovoljeno državno pomoč.

Objavljeno
09. april 2019 11.56
Posodobljeno
09. april 2019 13.07
Foto
J. T.
J. T.
Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v sporu z EU zaradi nedovoljene državne pomoči evropskemu proizvajalcu letal Airbus zagrozila s carinskimi ukrepi proti Uniji v višini 11,2 milijarde dolarjev (9,8 milijarde evrov).

V sporu med ZDA in EU v Washingtonu trdijo, da Airbus od članic EU prejema nedovoljeno državno pomoč, v Bruslju pa so na drugi strani članice EU iz istega razloga proti ZDA sprožile postopek zaradi pomoči Boeingu.

Do zdaj sta obe strani v okviru mehanizma reševanja sporov pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) dosegali uspehe, a se postopek zaradi stalnih pritožb vleče že 14 let, velja pa za najdaljšega in najbolj kompleksnega v okviru WTO.

»Okoli spora se pravdamo 14 let in čas je za ukrepanje,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes dejal ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.

V Washingtonu so prepričani, da evropske države kršijo pravila svetovne trgovine s subvencijami v obliki posojil z nizkimi obrestmi Airbusu. Te subvencije menda dosegajo okoli 22 milijard dolarjev. Arbitri pri WTO so v prid ZDA nazadnje presodili septembra 2016, a se je EU na odločitev pritožila.