Zelena luč za podržavljenje hotelov

Vlada je potrdila Naložbeni dokument za naložbo Istrabenz Turizem.
Fotografija: Foto Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Foto Jože Suhadolnik/Delo

Vlada je kot skupščina Slovenskega državnega holdinga potrdila Naložbeni dokument za naložbo Istrabenz Turizem. S tem je odprla vrata Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), da ustanovi namensko družbo ter nanjo prenese delnice družbe Istrabenz Turizem, ki jih je slaba banka nedavno zasegla, so sporočili z vlade.
 
»V Naložbenem dokumentu, ki ga je pripravil SDH, so izkazane dolgoročne sinergije in ekonomski učinki, ki jih bodo imele naložbe v namensko družbo. Ugotovljeno je bilo, da povezovanje turističnih družb v državni lasti omogoča povečevanje EBITDA, povečevanje prihodkov in posledično tudi povečevanje vrednosti portfelja turističnih družb v državni lasti,« ugotavlja vlada.
 
DUTB bo tako ustanovila namensko družbo in nanjo prenesla delnice Istrabenz Turizma. Ta namenska družba bo predstavljala zametek za oblikovanje Državnega turističnega sklada (State Hospitality Fund), ki pa je ključen za nadaljnjo konsolidacijo slovenskega turizma. Poleg omenjen hotelske družbe, naj bi različni državni lastniki nanjo prenesli še deleže v Savi Turizmu, Hotelih Bernardin, Termah Olimia, Adria Ankaranu, Hitu, Thermani in Uniorju.

Združitev ted družb pod okrijem SDH predvideva strategija razvoja slovenskega turizma, ki je nastala na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi Zdravko Počivalšek. SDH dopolnitve letnega načrta upravljanja, ki bi vključeval tudi turizem še ni sprejel.

Komentarji: