Zlata mrzlica dviga cene v nebo

Cena žlahtne kovine je presegla zgodovinsko rekordnih 1944 dolarjev za unčo in kar nekaj razlogov je, da lahko šine tudi čez 2000 dolarjev.

Objavljeno
27. julij 2020 11.55
Posodobljeno
27. julij 2020 15.44
Žlatna kovina je v krizi najbolj zaželena naložba. FOTO: Edgar Su/ Reuters
Ljubljana – Zlato, merjeno v dolarjih, še nikoli v zgodovini ni bilo dražje, kot je zdaj: v ameriški valuti je njegova cena presegla 1940 dolarjev za unčo (31,1 grama), kar je daleč nad prejšnjim rekordnim mejnikom iz leta 2011, analitiki pa že napovedujejo, da bi ob nadaljevanju sedanjih trendov utegnila preseči novo rekordno psihološko mejo, 2000 dolarjev.

Vzrokov za sedanjo »zlato mrzlico« je kar nekaj, njihova skupna posledica pa je povečana negotovost, ki vlagatelje v ZDA vodi v dolgoročno najvarnejšo naložbo, ki jo predstavlja žlahtna kovina. Investitorji v ZDA posegajo po zlatu zaradi padajočih donosov na ameriške državne vrednostne papirje, ki izražajo prepričanje, da bo ameriška centralna banka dlje časa zadržala svoje ključne obrestne mere na rekordno nizkih ravneh, da bi tako spodbudila postepidemično gospodarsko okrevanje.

image
Delo Infografika Delo


Trgi zato zdaj nestrpno čakajo na odločitve po dvodnevnem zasedanju Federal Reserve, ki jih bo v sredo sporočil njen predsednik Jerome Powell. Analitiki pri tem ne izključujejo dodatnih ukrepov za rahljanje denarne politike, ki bi lahko še znižali že tako nizko vrednost dolarja do drugih glavnih svetovnih valut. Federal Reserve sicer že zdaj daje vedeti, da še najmanj dve leti ne bo zvišala ključne obrestne mere, ki je zdaj med nič in 0,25 odstotka.


Strah pred krizo v obliki črke W


V prid naložbam v zlato gredo zdaj tudi nezadržno širjenje epidemije koronavirusa v ZDA in po svetu, negotovosti na delniških trgih in nove napetosti v ameriško-kitajskih odnosih po kitajskem zaprtju ameriškega konzulata v Čengduju.
Zlato pa postaja vse se bolj zanimivo tudi zaradi vse bolj zapletenih razmer v največji svetovni ekonomiji, saj se v ZDA brezposelnost spet povečuje, vse večja pa je tudi bojazen pred gospodarsko krizo v obliki črke W.

Nekdanji vodja ekonomskih svetovalcev v administraciji Baracka Obame Austan Goolsbee je za CNN povedal, da bi ZDA kaj lahko doživele nov finančni zlom, če pandemija ne bo pravočasno obvladana, zmagovalec novembrskih predsedniških volitev bi po njegovih besedah januarja 2021 lahko nastopil mandat v »še slabših razmerah kot leta 2009, kakorkoli je to težko verjeti«.


Zavarovanje pred inflacijo


Zlato seveda ne prinaša nobenega zajamčenega donosa, a zgodovinsko gledano velja za odlično zavarovanje pred inflacijskim razvrednotenjem premoženja. Podobno kot zlato se zdaj draži tudi druga tradicionalno varna plemenita kovina, srebro, njegova cena se je s 24,57 dolarja za unčo zvišala za osem odstotkov in dosegla najvišjo vrednost v zadnjih sedmih letih, dražji je tudi paladij. Po drugi strani pa se baker, ki je vezan na pešajočo svetovno industrijsko proizvodnjo, zdaj ceni zaradi zmanjšanega povpraševanja.