Pahor: Prevent je zgodba o uspehu

Predsednik vlade Borut Pahor je v spremstvu ministrice za gospodarstvo Darje Radić in ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika obiskal Slovenj Gradec. Po ogledu delovnih prostorov so se seznanili še z razmerami po stečaju dveh Preventovih družb in s tem povezanim novim zagonom proizvodnje s strani družbe Boxmark Leather.

Objavljeno
15. september 2010 13.37
Ba.P.,An.S.
Ba.P.,An.S.

Slovenj Gradec - Premier Borut Pahor in ministra Darja Radić in Ivan Svetlik so se po ogledu delovnih prostorov za ponovno vzpostavljeno proizvodnjo šivanja avtomobilskih sedežnih prevlek srečali še s stečajnim upraviteljem družbe Prevent avtomobilski deli v stečaju Grego Ermanom in direktorjem družbe Boxmark Marjanom Trobišem. Slednji je povedal, da stečajni postopek poteka korektno in verjame, da bo v prostorih kmalu stekla proizvodnja kot nekoč. "Proizvodnja je sicer spet v začetni fazi zagona, a v prvem tednu sem presenečen in ponosen nad delom šivilij. Naj bo ta primer dober zgled ostalim podjetjem, ki so pred novim zagonom." Trobiš je še povedal, da je so se v zadnjem času prvenstveno ukvarjali z zagonom proizvodnje, medtem ko bo čas za urejanje subvencij še prišel.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je v pohvalil delo Centra za socialno delo in vseh institucij, ki so svoje delo opravili korektno, hitro in delavkam pomagali v tem obdobju, Pahor pa je visoko kvalitetno delo šivilj, okoli 120 jih je podjetje že znova zaposlilo, pohvalil.

"Veseli smo, da se je Boxmark odločil, da stopi na pogorišče podjetja in poskuša zagnati proizvodnjo," je zadovoljno povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić in pohvalila delo podjetja zadnjega pol drugega meseca. Povedala je še, da je bistveno to, da ima direktor Trobiš vizijo, obenem pa povabila podjetja iz avtomobilske industrije na okroglo mizo o boljši prihodnosti slovenske avtomobilske industrije. Predsednik vlade pri tem ambicioznem projektu Radićevo podpira in obljublja pomoč tudi v prihodnje: "To podjetje je imelo posel, delo je opravljalo kakovostno in vprašanj o obstoju sploh ni bilo. Vlada bo pomagala še naprej in si prizadevala, da bo delo dobilo še več delavk. Prevent je zgodba o uspehu."

Izplačane tri plače in del odpravnin (STA)

Erman je dejal, da bodo zaposleni, ki so nekaj dni nadaljevali delo še v okviru stečajnega postopka, plačila za to delo prejeli predvidoma do konca tega tedna. Glede izplačil iz jamstvenega sklada pa je dodal, da so podatki pripravljeni, delavci pa bodo predvidoma sredi oktobra iz tega naslova dobili izplačane tri plače in del odpravnin. Novi najemnik dela nekdanjih Preventovih proizvodnih prostorov Boxmark bo lahko zaprosil za državne subvencije za investiranje in zaposlovanje, pri tem bo po besedah ministrice potrebno paziti na mejo do 40 odstotkov državne pomoči. Glede možnosti kapitalskega vstopa države v podjetje, kar je omenjala v preteklosti, pa je dejala, da o tem država zdaj ne razmišlja.

 

Izjave Pahorja, Ermana in Trobiša v videoprispevku