Na čelu Adrie bo/je Arno Schuster

Sedanji predsednik uprave AA Mark Anžur odhaja iz družbe.

Objavljeno
15. marec 2016 12.53
A. S.
A. S.

Zgornji Brnik − 4K Invest, investicijski sklad s sedežem v Luksemburgu, je zaključil večinski prevzem slovenskega letalskega prevoznika Adrie Airways. Novi član uprave je od danes Arne Schuster, ki bo v prihodnjih dneh postal izvršni direktor (CEO) Adrie ter bo tako zamenjal dosedanjega predsednika uprave Marka Anžurja, ki odhaja iz družbe.

Arno Schuster: »Adria Airways bo odprla dobre povezave za poslovne stranke in ponudila privlačne cene vozovnic za turiste.« Družba ima trdno tradicijo varnega letenja, ponaša pa se z izkušeno posadko in zaposlenimi.

Adria Airways bo še naprej delovala na trgih Slovenije, Albanije, Kosova in Makedonije, kjer te države prek združenja Star Alliance povezuje s svetom. Rast načrtuje tudi v Estoniji, na novem trgu, na katerega je vstopila v novembru lani.

V letu 2016 Adria Airways načrtuje dobiček. Njeno floto bodo večinoma predstavljala sodobna reaktivna letala kanadskega proizvajalca Bombardier. V tem letu bo flota povečana z novimi Bombardierjevimi reaktivci, ki bodo pokrivali nove destinacije v Estoniji.

Skupščina

Država, SDH in DUTB so za svoje deleže v Adrii Airways prejeli kupnino, tako da je prodaja 83,01-odstotnega deleža v družbi Adria Airways uspešno zaključena. 4K Invest je tako, vključno z dokapitalizacijo družbe z dne 8. marca 2016, imetnik 96,09-odstotnega deleža družbe Adria Airways.

Z vplačilom dodatnega kapitala tako s strani države, kot tudi s strani kupca, »se družbi omogoča stabilizacija poslovanja, s prodajo pa bo družbi pod okriljem zasebnega lastništva zagotovljen nadaljnji razvoj, ter s tem vzpostavljeni temelji za dolgoročne učinke ohranitve slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika,« so zapisali v SDH.

V sporočilu SDH je zapisano, da je Marko Jazbec, predsednik uprave SDH, ob zaključku transakcije povedal: »Zadovoljni smo, da smo zahteven prodajni postopek pripeljali do uspešnega zaključka in družbi še pred samo prodajo omogočili stabilizacijo poslovanja, z novim kupcem pa tudi prestrukturiranje in ohranitev slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika v prihodnje. To bo omogočilo tudi številne dolgoročne pozitivne učinke na proračun, slovensko gospodarstvo, razvoj stroke in vse deležnike družbe«.

Mali delničarji

Prodajalci, Slovenski državni holding, d. d. (SDH), v imenu Republike Slovenije (RS) in v svojem imenu ter Družba za upravljanje terjatev bank, d. d. (DUTB), so na podlagi sklenjene pogodbe o prodaji z dne 18. januarja 2016 na kupca, investicijski sklad 4K Invest s sedežem v Luksemburgu preko odvisne družbe v stoodstotni lasti sklada, AA International Aviation Holding GmbH, preknjižili 6.343.743 delnic Adrie Airways.

Iz AA so že sporočili, da namerava 4K Invest kupiti še preostale delnice in tako postati 100-odstotni lastnik Adrie Airways. Ponudbo za prevzem bo sklad predstavil ostalim delničarjem v prihodnjih dneh.

V rokah petsto malih delničarjev je ostalo 3,91-odstotkov ali 298.702 delnic, za katere bo moral sedaj 4K Invest objaviti prevzemno ponudbe, po kateri bo za vsako delnico izplačal en evro. Skupaj bo novi lastnik v prihodnjih tednih in mesecih izplačal malim delničarjem do 298.702 evra.