Agrokorjevim upnikom Moody's napoveduje borno poplačilo

Optimisti med upniki Agrokorja so zadnji udarec dobili od ameriške bonitetne hiše Moody's.
Objavljeno
13. oktober 2017 12.09
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović

Ljubljana − Povprečne možnosti za poplačilo upnikov nasedlega Agrokorja se gibljejo med 35 in 65 odstotki, vendar so bliže temnejšemu scenariju, je v svojem zadnjem poročilu napovedala ameriška bonitetna agencija Moody's.

Največji delodajalec na Balkanu s 60.000 zaposlenimi je v začetku leta zabredel v likvidnostno in dolžniško krizo ter toliko ogrozil hrvaško gospodarstvo, da je bila vlada prisiljena poseči v vodenje in sanacijo sicer zasebne skupine.

»Po naši oceni so povprečne možnosti za poplačilo Agrokorjevih upnikov na spodnjem robu razpona med 35 in 65 odstotki, skladno z boniteto Ca,« je po poročanju novinarske agencije Reuters ocenil Moody's.

Kot smo ta teden že poročali, je Agrokor objavil izsledke izredne revizije, ki je pokazala, da izguba družbe za dve milijardi evrov presega vrednost kapitala. Med drugim so revizorji PWC ugotovili, da je Agrokor pod Ivico Todorićem na veliko prirejal bilance in iz podjetja jemal posojila za zasebno porabo.

Izredni upravitelj Agrokorja Ante Ramljak je zato Todorića ovadil, Todorić pa seveda vse očitke odločno zavrača. Ustanovljena je bila tudi preiskovalna komisija za Agrokor, nad čemer je Todorić na svojem blogu izrazil zadovoljstvo.

Spomnimo, da vodja skupine slovenskih dobaviteljev Agrokorju Izidor Krivec vztraja pri stališču, da bi dobavitelji ne glede na vse morali biti poplačani v celoti, saj zlasti tisti dobavitelji, ki niso del konzorcija Agrokor, za težave hrvaškega velikana niso nič krivi, kar ne velja za banke.

Ekonomisti na Hrvaškem že dalj časa opozarjajo, da se bodo upniki morali posloviti od vsaj polovice svojih terjatev, zadnja ocena Moody's pa tej oceni zgolj pritrjuje.