Airbnb vreden že 31 milijard dolarjev

Kot kaže, družba še ne namerava kotirati na borzi.

Objavljeno
10. marec 2017 13.08
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
San Francisco − Spletna platforma za kratkotrajno oddajo domov Airbnb je v okviru zadnje dokapitalizacije zbrala še milijardo dolarjev (942,1 milijona evrov) svežih sredstev, s čimer se je vrednost podjetja povečala na 31 milijard dolarjev (29,21 milijarde evrov). Kot kaže, pa družba še ne namerava kotirati na borzi.

Airbnb, ki ima sedež v ameriškem San Franciscu in deluje v več kot 65.000 mestih, je ameriški agenciji za vrednostne papirje pojasnil, da je sveža sredstva zbral s pomočjo tretjih oseb. Kako bo porabil pridobljeni kapital, ni pojasnil, verjetno pa bo šel za širjenje po svetu. Družba ima sicer že nekaj časa izjemno rast, poročajo tuje tiskovne agencije.

Podjetje ne objavlja podatkov o poslovanju, znano pa je, da je v drugi polovici lanskega leta imelo dobiček. Pozitivno naj bi poslovalo tudi v letošnjem letu.

Dobiček sicer ustvarja tako, da lastnikom stanovanj in apartmajev ponuja možnost, da jih dajejo v najem prek njihove strani. Ob rezervaciji zaračuna tri odstotke, od dejanske usluge pa od šest do 12 odstotkov. Od pred kratkim nudi tudi turistične obiske, napoveduje pa tudi druge storitve, med drugim rezervacije v restavracijah.

Airbnb pa še naprej bije bitke z različnimi regulatorji po svetu, ki mu očitajo, da neupravičeno izkorišča cenovno dostopne nepremičnine in zvišuje najemnine preostalih stanovanjih enot.