Akrapovič povečuje prodajo in dobiček

V polletju so ustvarili 10,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 70 odstotkov več kot v istem obdobju lani in tretjino nad planom.

Objavljeno
20. julij 2016 12.28
vidic/igor akrapovic
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ivančna Gorica, Črnomelj − Ivanški Akrapovič, proizvajalec motociklističnih in avtomobilskih izpušnih sistemov, je v prvem polletju prodal za 53,6 milijona evrov izdelkov in s tem primerljivi lanski izid presegel za 21 odstotkov. Hkrati je ustvaril 10,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 70 odstotkov več kot v istem obdobju lani in 30 odstotkov več od načrtov.

Akrapovičev finančni direktor Matej Akrapovič je za STA pojasnil, da je letošnja rast dobička po lanski selitvi proizvodnje v Črnomelj povezana predvsem z njeno ustalitvijo in delovanjem v polni zmogljivosti.

Sicer pa ob koncu leta pričakujejo do štiri odstotke boljši izid od prvotnih načrtov oziroma 89 milijonov evrov prodaje in glede na lani 15-odsotno rast. Ker glavnino prodaje in dobička sezonsko ustvarijo v prvi polovici leta oziroma v prvih sedmih mesecih, pa naj bi ta predvidoma ostal na polletni ravni.

Novi prostori dovolj veliki za pet let

Akrapovičeva črnomaljska proizvodnja se je sicer lani ustalila. Skupaj z novim logističnim centrom imajo tam na voljo 23.000 kvadratnih metrov, kar naj bi pri zdajšnjem razvojnem ritmu zadostovalo za približno pet let. Tam je bilo ob polletju zaposlenih približno 640 ljudi, letos pa so jih zaposlili približno 40.

Matej Akrapovič Foto: Igor Zaplatil/Delo

V Črnomlju so lani na novo zaposlili približno 250 delavcev s širšega belokranjskega območja, do konca leta pa nameravajo v Beli krajini zaposlovati le še za nadomeščanje. Tam bi sicer potrebovali še kakšnih deset izkušenih varilcev, čeprav jih zaradi kadrovske omejenosti območja vse težje dobijo.

Družba, ki je na ravni skupine ob polletju zaposlovala 890 ljudi, je po selitvi proizvodnje v Črnomelj v Ivančni Gorici ohranila upravo, livarno, orodjarno in razvojni ter predproizvodni oddelek.

Še bodo zaposlovali

V Črnomlju nameravajo število zaposlenih postopoma še povečati. V Ivančni Gorici, kjer imajo zdaj 280 zaposlenih in zaposlujejo predvsem v razvoju ter raziskavah in nekaj še v prodaji, pa letos načrtujejo deset novih zaposlitev. Tam naj bi tudi, predvidoma prihodnje leto, začeli graditi novo testno središče in novo upravno stavbo.

Ob zdajšnji rasti bi v Beli krajini do konca desetletja zaposlovali do 800 ali tudi več ljudi. Skupaj z ivanškimi pa bi število zaposlenih v prihodnjih letih lahko doseglo približno 1000.

Glede večjih naložb je finančni direktor dejal, da so bile te v zadnjih dveh letih povezane predvsem s selitvijo proizvodnje, v Črnomlju pa že poskusno deluje spomladi kupljeni nekaj več kot pol milijona evrov vredni tridimenzionalni laser.

Med glavne Akrapovičeve izdelke s približno 70 do 75 odstotki spadajo motociklistični izpušni sistemi, njihov avto segment, ki se stalno krepi, pa dosega od 25 do 30 odstotkov prodaje.

Največ prodajo na trgih EU, v Nemčiji, Franciji in Italiji, prodaja se krepi tudi v ZDA in na Kitajskem. V Sloveniji prodajo manj kot odstotek izdelkov, je še povedal Akrapovič.