Alpos drsi v stečaj

Banke zavrnile dokapitalizacijo, Alpos v prisilni poravnavi potrebno prodati po delih.

Objavljeno
18. oktober 2011 12.17
Posodobljeno
18. oktober 2011 12.17
Primož Škerl, Celje
Primož Škerl, Celje
Šentjur – Skupščina delničarjev družbe Alpos se ni končala po željah uprave in pričakovanju zaposlenih. Lastniki niso podprli nove dokapitalizacije, saj v predlaganem poslovnem načrtu ne vidijo nobenih zagotovil, da bo podjetje v prihodnje pozitivno poslovalo. Alpos počasi izgublja bitko za obstoj in najbrž ga lahko reši le še zanesljiv strateški partner oziroma kupec, a ga še ni na vidiku. Primož Škerl

Delničarji so v celoti zavrnili predlog uprave Alposa, po katerem bi osnovni kapital družbe (milijon evrov) s konverzijo nepogojnih terjatev povečali za malo več kot 27 milijonov evrov, z dokapitalizacijo bi pokrili še 7,5 milijona evrov negativnega kapitala. Solastnice upnice NLB, NKBM, Probanka, Abanka Vipa, Factor banka in SIJ bi po predlogu uprave nekoliko spremenile lastniške deleže, tako da bi največji, skoraj 27-odstotni lastnik, postal SIJ. Konzorcij bank je v sporočilu za javnost navedel, da kljub zalo veliki pripravljenosti in enotnosti ter izvedbi več sanacijskih aktivnosti za ponoven zagon proizvodnje lastnice in upnice nimajo zagotovila o pozitivnem poslovanju in zmanjšanju dolga.

Družba je v prvih osmih letošnjih mesecih ustvarila 2,24 milijona evrov prihodkov od prodaje, a manj kot pet odstotkov na tujih trgih. Alpos je dolgoročno plačilno nesposoben – skupne obveznosti presegajo 97 milijonov evrov. Letošnja izguba znaša pet milijonov evrov, skupna okoli 21,3 milijona evrov. Med vzroke za nezavidljivo stanje uprava uvršča večmesečno zamudo pri dokončanju prisilne poravnave in neizpolnjevanje pogodbe o ravnanju upnikov v prisilni poravnavi.