Ameriški farmacevt želi, da mu patente »varujejo« Indijanci

Presečišče: Allergan je pokušal zaščito za zdravilo restatis prenesti na pleme Mohavk.
Objavljeno
10. november 2017 16.16
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Mednarodna farmacevtska družba je pred kratkim z nenavadnim sporazumom prenesla patente za svoja zdravila na pleme ameriških Indijancev. Tako poskuša zaščititi uspešna zdravila pred tekmeci, potem ko bi zdravilom čez nekaj let potekel patent.

Mednarodna farmacevtska družba Allergan s sedežem v irski prestolnici Dublin izdeluje, trži in prodaja zdravila za nego oči, dermatološke pripravke, zdravila proti kardiovaskularnim boleznim in druga zdravila ter medicinske naprave. V svojem oddelku za raziskave in razvoj razvija nova zdravila in raziskuje nove pristope zdravljenja nekaterih obolenj ter poskuša z inovacijami čim uspešneje tekmovati s svojimi tekmeci na farmacevtskem trgu. V svojih predstavništvih v okoli sto državah sveta zaposluje več kakor 18.000 ljudi, lani je imela 14,57 milijarde dolarjev prihodkov.

Družba je pred kratkim vzbudila pozornost, potem ko je na začetku septembra letos patent za restasis, zdravilo proti suhim očem, prenesla na indijansko pleme Mohavk iz Saint Regisa v ameriški zvezni državi New York, pleme pa se je strinjalo, da bo odobrilo dovoljenje za izključno uporabo zdravila družbi Allergan, če bo ta redno plačevala za dovoljenje. Zvezno sodišče je teden dni zatem sporazum razveljavilo, Allergan pa se je takoj pritožil na sodno odločitev.

Prejšnji torek je nato skupina ameriških senatorjev pozvala farmacevtsko družbo, naj pokaže dokumente o nenavadnem sporazumu, s katerim je prenesla patente na indijansko pleme. Senatorji so pisali Brentu Sandersu, izvršnemu direktorju Allergana, in v pismu zelo kritično pisali o sporazumu, saj so prepričani, da je družba tako poskušala s prevaro spodkopati obstoječi sistem intelektualne lastnine. Allergan namreč trdi, da je pleme Mohavk neodvisna entiteta, za katero ne veljajo enaka pravila kakor za farmacevtske družbe, zato patenti zdaj niso več v pristojnosti ameriškega patentnega urada PTAB in zanje ne veljajo več pravila tega urada.

Družba Allergan poskuša tako zaščititi uspešna zdravila, kakršno je restasis, pred tekmeci, potem ko bi patent za zdravilo potekel čez nekaj let in bi po veljavnih predpisih zdravilo lahko začela proizvajati druga podjetja, to pa bi precej znižalo njegovo ceno.

Senatorji so v svojem pismu povedali, da jih skrbi, da bi druga indijanska plemena lahko začela sklepati podobne pogodbe z drugimi proizvajalci znanih zdravil na recepte. Družbo Allergan so pozvali, naj do 1. decembra letos popolnoma razkrije določila sporazuma in pove, ali namerava v prihodnje sklepati podobne sporazume tudi za druge patente. Tiskovni predstavnik družbe je medtem že odgovoril, da so v družbi pripravljeni pojasniti določila sporazuma, sklenjenega z indijanskim plemenom.